Процедурата, по която се открива възможност за това, е по Механизма за възстановяване и устойчивост – „Изграждане на нови сгради на училища и детски градини“.

Новото бургаско училище ще бъде филиал на ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията“. По време на заседанието на Общинския съвет кметът Димитър Николов подчерта, че то няма просто да обслужва само нуждите на квартал „Крайморие“, а в него ще имат възможност да се обучават децата от община Бургас.

„Това ново училище ще бъде с най-съвременните модели и форми на обучение. В това ново училище Община Бургас има амбицията да изгради басейн. Също така имаме амбицията да създадем там училищен морски клуб, защото се намира в непосредствена близост до пристанището и морето, което ще даде възможност и останалите деца, които учат на територията на община Бургас, да ползват пълноценно морската база не само през летния сезон. Имаме идея през лятото, когато не се провежда учебен процес и децата са във ваканция, в тази база да се организират летни, езикови и морски лагери за деца от вътрешността на страната“, обясни кметът Димитър Николов.

Предвижда се на първи етап училището да разполага с 9 класни стаи, специализирани кабинети, физкултурен салон и плувен басейн, зони за административен и помощен персонал, обособени зони в дворното пространство и др. При необходимост има възможност капацитетът му да бъде увеличен. Изграждането на новото училище в кв. „Крайморие“ ще даде възможност на учениците да не пътуват всеки ден и ще облекчи капацитета на училищата в центъра на града. За реализацията на обекта е предвиден терен, отреден за образователни цели, като се предвижда строителството на новата сграда да се осъществи чрез процедура на инженеринг.

Останалите предложения, които ще бъдат подадени по процедурата, са свързани с изграждането на още две нови училищни сгради – на ОУ „Христо Ботев“ в квартал „Сарафово“ и ППМГ „Акад. Никола Обрешков“/ПГРЕ „Георги С. Раковски“. Новата училищна сграда в кв. „Сарафово“ ще реши проблема с недостига на достатъчно свободни места за учениците там, като увеличи класните стаи и осигури възможност за преминаване то им към едносменен режим на обучение.

Община Бургас има и готов проект за нова сграда в двора на ПГРЕ „Г. С. Раковски“ и ППМГ „Акад. Н. Обрешков“. Тя ще разполага с нови 32 класни стаи, аудитория с възможност за самостоятелно използване, кътове на открито за социални контакти между учениците и спорт. Проектът предвижда още покрити площадки за тенис на маса, покрит велосипеден паркинг с възможност за зареждане на тротинетки, мултифункционални кътове за почивка, открита площадка за отдих през междучасията и занимания на открито. Новата сграда ще се използва от учениците и на двете училища и това ще даде възможност за преминаване на едносменен режим на обучение на ПГРЕ „Г. С. Раковски“ и ППМГ „Акад. Н. Обрешков“.

Община Бургас ежегодно създава условия за по-пълен обхват на децата и учениците, но техният брой в последните три години се увеличава. Само от 2015 до 2021 г. са построени общо 10 пристройки към съществуващи училища или са реконструирани и изградени нови учебни сгради.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *