През тази седмица приключи поставянето на специалните съдове на контейнерните площадки в комплекс „Славейков“. На разположение на гражданите там са осигурени 340 броя от кафявите кофи. Такива са осигурени и за 79 обекта в комплекса, генериращи биоразградими отпадъци.
Преди това съдове за биоотпадъци бяха поставени в комплексите „Изгрев“ и „Зорница“.
Община Бургас отправя призив към гражданите да не увреждат новите съдове и да ги използват само по предназначение.
Ето какво е позволено да се изхвърля в тях: вестници и други хартиени изделия; черупки от яйца; хляб и месни продукти; пакетчета от чай; утайка от кафе; стайни и градински цветя; млечни продукти; градински отпадъци; остатъци от храна; остатъци от плодове и зеленчуци.
Какво не трябва да се изхвърля в кафявите кофи: сезал, канап, стъкло, опаковъчни мрежи и ленти, стреч фолио, кабели, въжета, тел, инертни материали, пластмасови и метални опаковки.
За правилното и ефективно използване на кафявите съдове е необходимо единствено да се разделят изброените видове отпадъци от останалите. Това може да става вкъщи или на място при съдовете.
Събраните отпадъци се извозват по график на анаеробната инсталация за преработка. При процеса се получава компост и биогаз, от който ще се произвежда топлинна и електрическа енергия.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *