На тази дата през 1950 година френският външен министър Робер Шуман предлага обединение на въгледобивната и стоманодобивната промишленост на западноевропейските страни. То е първата реална крачка към създаването на Европейския съюз.

В тържествено отбелязване на Деня на Европа у нас ще участват държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова. Те ще присъстват на церемония от 10 часа по издигане на знамето на Европейския съюз. Преди това те поднесоха цветя пред Паметника на Незнайния воин по повод 79 години от победата над нацизма във Втората световна война.

В Бургас руската общност организира провеждането на шествие на така наречения „Безсмъртен полк“ във връзка с отбелязвания в Русия Ден на победата. То ще премине по централната улица „Александровска“ и ще завърши пред паметника на Альоша.

Организирането на подобно шествие беше забранено в София в контекста на водената от Русия война срещу Украйна, довела до смъртта на хиляди хора, до миграцията на милиони и до огромни разрушения в Украйна. Т. нар. „Безсмъртен полк“ беше забранен и в редица европейски страни. Въпреки това провеждането на събитието е планирано за 10 ч в столицата, а организация за провеждането му има и в Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора, Плевен, Казанлък.

В Поморие ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на загиналите във войните поморийци.

В Ямбол 9 май ще бъде отбелязан с военен ритуал и благодарствен молебен. В програмата е включен и ученическият фестивал „С песните на Европа“.
БНР

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *