Масивният фосил се появи на бял свят през май 2022 г., след като сега 25-годишният любител палеонтолог Деймиън Боскето и кучето му се натъкнаха на нещо необичайно, докато се разхождаха в гора в Монтулие, Франция. Боскето забеляза ръб на скала, който наскоро се срути, и реши да погледне по-отблизо, когато забеляза оголена кост, стърчаща от земята, съобщи за първи път местната медия France Bleu на 13 февруари.

Археологическата и палеонтологична културна асоциация към музея Крузи, в сътрудничество с Френския национален център за научни изследвания, идентифицира почти 10-метровия (32,8 фута) фосил като скелет на титанозавър при разкопки. Боскето, който е член на асоциацията от осем години, каза пред CNN, че докато изравянето на останки от динозаври е „винаги вълнуващо и интересно за научни изследвания и разбиране на екосистемите от онова време“, намирането на костите в тяхната почти оригинална анатомична позиция е това, което прави тази находка необикновена.

„От гледна точка на музеографията това ще направи възможно представянето на широката общественост на животни почти завършени в анатомични позиции, което е нещо страхотно“, добави Боскето по имейл.
Скелетът на титанозавъра в момента се намира в лабораторията на Cruzy Museum, където ще бъде допълнително проучен, каза Veysières.
източник:CNN

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *