Голям интерес към дините и пъпешите отчитат през тази година от земеделското министерство. Данните показват, че с 50% са се увеличили площите с дини, достигайки до близо 4 000 ха, а пъпешите за година са нараснали от 1066 ха на 2143 ха.

Какъв сезон се очаква и какви са настроенията сред стопаните?

Агри.БГ потърси за коментар Пламен Янчев, земеделски производител, който от няколко години отглежда безсеменни дини, пъпеши и зеленчуци на площ от 400 дка в Долни Дъбник.

“Увеличението на площите с дини и пъпеши вероятно се дължи на засиления контрол, както и на добрите изкупни цени, които имаше през миналия сезон”, коментира Пламен Янчев.

Годината и при тези плодове обаче се очаква да бъде с по-ранен старт. 

Тази година нещата се случват по-рано на полето. За първи път откакто се занимаваме с производство на зеленчукови култури, толкова рано засадихме разсадите. Съответно очакваме, може би около 20  юни старт на брането на дини, 10 до 15 дни по-рано от обикновено”, каза още производителят.

Той допълни, че при правилно подбран период на изнасяне на разсадите на полето и избягване на големи температурни разлики растенията нямат проблем с адаптирането и развитието. По-рано изнесените растения навън обаче превантивно са били покрити със специални покрития срещу слани, основният бич в региона в ранна пролет.

“Растенията винаги  искат относително стабилен температурен режим  без прекалено големи амплитуди и стрес”, допълни още Янчев.

В стопанството си Янчев залага високото качество на безсеменните дини, които предлага на пазара в България и смята, че вносните продукти в същия сегмент не могат да бъдат конкуренция на родната продукция.

Качеството, което предлагаме е превъзходно, най-малкото дори заради късата доставка от полето до магазина, защото на бразилската диня например й отнема доста време, докато дойде до българския магазин, испанската също минава през две ръце. Дори при равни условия като качество, нашата диня идва до крайния клиент от Долни Дъбник до София за 3 часа. С вносната стока конкуренция на този етап нито ценово, нито като качество не може да има, защото това е по-бутикова стока и те не могат да постигнат цената, която ние можем”, коментира още Пламен Янчев.

През тази година стопанинът се надява да постигне обаче изкупната цена, която е била валидна през миналата година и залага на оптимизиране на процесите в стопанството заради недостиг на качествена работна ръка. В момента фермерът работи по постигане на сертификат Global GAP, за да разшири пазара си у нас.

източник:www.agri.bg

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...