Според Закона за лечебните заведения, нови районни Центрове по трансфузионна медицина се разкриват от държавата по предложение на министъра на здравеопазването. С писмото Община Бургас, РЗИ Бургас и УМБАЛ Бургас изразяват ясна готовност за предприемане на необходимите действия, съобразно указанията на министъра на здравеопазването.

В изпълнение на постигнатите договорености и проведените до момента разговори с Министерството на здравеопазването се предоставя информация за съществуващото в структурата на УМБАЛ Бургас Отделение по трансфузионна медицина, както и за създадените условия за разкриване на Районен център на територията на Бургас.

ОТХ Бургас в момента е част от УМБАЛ Бургас АД и се помещава в сграда – собственост на болницата. Тя е в недобро състояние и се нуждае от основен ремонт с цел създаване на условия, отговарящи на медицинския стандарт по трансфузионна хематология и на модерната медицина. Със средства на Община Бургас е разработен технически инвестиционен проект за основен ремонт на отделна сграда, също собственост на УМБАЛ Бургас, в която да бъде базиран бъдещият Кръвен център, за да се отговори на изискванията на медицинския стандарт и Правилника за устройството и дейността на центровете за трансфузионна хематология.

В писмото се посочва още, че съществуващото отделение и неговият екип, както и разработеният инвестиционен проект са добра основа, на която да бъде изграден районен Център по трансфузионна хематология в Бургас.

Създаването на нов Районен център по трансфузионна хематология е от изключителна важност не само за общините от област Бургас, а и за всички общини от региона. През последните години в Бургас бяха разкрити много нови частни лечебни заведения, което доведе до сериозно увеличаване дела на хирургичните и реанимационни легла. През 2026 г. трябва да започне работа и изграждащата се в момента общинска Многопрофилна болница за активно лечение на детски болести „Св. Анастасия“.

Новият кръвен Център ще отговори в максимална степен на завишените изисквания от кръв и кръвни съставки на всички тези лечебни заведения в Бургас и региона, разположени в голямата си част по бреговата ивица на Българското Черноморие, както и на активното увеличаване на населението на голяма част от общините в активния туристически сезон от май до октомври.
Последни новини
Кметът предлага средства за продължение на програмата „Моят град, моят квартал, моята улица“
Сряда, 24 Януари 2024

Днес се прощаваме с големия български писател Христо Карастоянов
Сряда, 24 Януари 2024

Прожекция на филм и интересни книги представят в Библиотеката
Сряда, 24 Януари 2024

По-високи трудови възнаграждения ще получават учителите и непедагогическия персонал в общинските детски и учебни заведения
Вторник, 23 Януари 2024

13 медала за бургаската борба на шампионата за кадети и кадетки, всички са от СУ „Юрий Гагарин“
Вторник, 23 Януари 2024

Гледайте Лекция 3 на Камен Донев и постановката „Мъжете предпочитат да излъжат“ в НХК
Вторник, 23 Януари 2024

8-годишния Шукри премина успешно животоспасяващата операция
Вторник, 23 Януари 2024

Обновяват поредна стара сграда на главната улица „Александровска“
Вторник, 23 Януари 2024

На 2 февруари ще е бургаската премиера на нов филм за Мара Бунева
Вторник, 23 Януари 2024

Всички новини

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *