Постановлението за тяхното изплащане стана факт в хода на разговорите през изтеклата седмица.

Това каза пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров и добави: “Обсъдихме със служебните министри на финансите и на образованието как на две фази да се изпълнят законовите разпоредби и да бъдат намерени необходимите финанси за висшето образование. С тези пари заплатата на асистента ще стане 2100 лева, със задна дата 1 януари, както беше договорено и трябваше да стане по-рано, но не стана. И това събуди енергията за протести в целия сектор”.

Той уточни, че допълнителните средства от около 41 милиона лева “са извоюване през последните дни”: “Постановлението за тях е пуснато от премиера, за да бъде прието от Министерския съвет в понеделник (20 май) до обяд, с които се осигуряват и допълнителните увеличения на заплатите от 1-ви януари на всички, заети във висшите учебни заведения, а не само на асистентите, с 290 лева. И с 200 лева увеличение от 1-ви януари на неакадемичния състав, за който не беше предвидено нищо в Бюджет 2024. Както има увеличение и на стипендиите за докторанти. “.

Пламен Димитров подчерта, че за второто постановление, което трябва да бъде прието до обяд на 20-и май, уверението на служебния премиер и на финансовия министър е, че преди 24 май тези пари също ще бъдат по сметките на ВУЗ-овете.

“Големият въпрос беше кога и как могат да бъдат гарантирани парите от наскоро гласувания Закон за висшето образование. Ангажиментите, които трябва да се осигурят тези 184 млн. лева, които не могат да бъдат намерени сега и затова са нужни допълнителни разчети и средства. Това обаче трябва да стане с ангажимента на всички политически партии и затова ние предприехме тази бърза совалка между всички парламентарно представени партии, които накрая подкрепиха в писмен вид да поемат своя ангажимент”, коментира той.

Президентът на КНСБ посочи, че това е причината синдикатите са решили да запазят протестната си готовност за след изборите:

“Да не изпускаме парата в свирката. По-добре да запазим тази енергия и да изчакаме да видим дали политиците ще си спазят този ангажимент. Към 15-20 юни министърът на финансите ще има по-голяма яснота с какви средства разполага и какво може да предложи, защото през юни се получават плащания по много от данъците. Това измислихме към този момент, дали е най-доброто – не знам, но това е възможното към настоящия момент”.

Според Димитров висшето образование е било подценявано години наред и това увеличение на заплатите е заслужено.

В предаването ”Неделя 150” президентът на КНСБ съобщи, че синдикатите и бизнесът предлагат промяна в Кодекса на труда, която да гарантира подкрепа за фирмите, изпаднали временно в затруднение: ”Има проблем в някои сектори, това е една от темите, които коментираме с министър-председателя и сме заедно с бизнеса, за изменение в Кодекса на труда, а именно – да се създаде механизъм, подобен на “60:40”, който работеше по време на пандемията, за тези браншове, които използват сериозни затруднения и на места започнаха да уволняват хора, в машиностроителния бранш точно“.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *