Специално за откриването на изложбата, майсторът на порцелана ще демонстрира „на живо“ как се рисува върху сурова порцеланова плоча и как се раждат неповторимите му картини.

Светлозар Пармаков е определян от изкуствоведите като виртуозен рисувач на порцелан, един от най-добрите керамици, разпознаваем в България и по света.

Рисува картини, икони, съдове. Развил до съвършенство собствен, орнаментален стил, той гравира рисунките си директно върху суровата, порцеланова основа, без предварителна скица и проект. Изпича заготовката на висока температура, следва нанасяне на цветни акценти с колоидни разтвори на злато, сребро, платина и финално изпичане, с което се постига ефект на стъклопис.

И така, една след друга, се раждат „Порцеланови приказки“… Толкова красиви, нежни и вълшебни, че трябва да се видят, почувстват, преживеят… В картините му чуруликат птици, пърхат колибри и пъстроцветни пеперуди, прелитат водни кончета, а под тях плуват причудливи риби, костенурки и жаби.Усеща се и магията на Африка с екзотични растения, тукани и жирафи.Един свят пълен с красота, сътворена от творческия гений на д-р Светлозар Пармаков.

Завършва НХА през 1995 година, доктор по ергономия и промишлен дизайн към Технически университет, запален фотограф, самобитен композитор и музикант, Светлозар е колоритна, енциклопедична личност. Той мечтае, докато твори и вярва, че изкуството трябва да носи здраве и радост на хората.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *