Балетната феерия е сътворена по популярната приказна история на Е.Т. Хофман Чрез средствата на изящното танцово изкуство, на 18-и декември, неделя, от 19 часа артистите от балетната трупа на Бургаската опера ще разкажат отново историята на Маша, приключенията й във вълшебния свят на сънищата и приказната метаморфоза, превърнала Лешникотрошачката в принц, с когото преживяват чудни приключения в една бленувана реалност.

Освен солистите и ансамбъла на балета на Държавна опера – Бургас, в сценичната феерия в неделя в залата на Операта ще вземат участие и възпитаници от балетните паралелки на НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас и Детски балетен театър “Капка“. Пищната сценография, издържана в приказна коледна стилистика, както и изящните костюми, са създадени от художника Радостин Чомаков. Репетитор на балетната трупа е Галина Калчева, помощник-режисьор – Петър Тихолов.

Забележителната постановка на знаковия балет, който по традиция се изпълнява по Коледа, е дело на проф. Хикмет Мехмедов и съчетава най-доброто от общоприетия облик за един празничен спектакъл с присъщия на изтъкнатия хореограф и режисьор перфекционизъм – по отношение на детайлите, имплицитно заложените послания, придаващи емоционален пълнеж на изградените образи. Постановката на „Лешникотрошачката“ неслучайно се радва на дългогодишен сценичен успех, тъй като е еманация на най-доброто от класическата школа, добавяйки мекота, финес и вкус към всяка една подробност, чрез която се изгражда изящната цялостна визия.

Красивата история за Маша и Лешникотрошачката, превърнал се в чудния сън на девойката в Принц, ще пресъздадат солистите на балетната трупа Даниела Туртуманова-Стоянова и Теодор Цаков. В образа на Черната кралица ще се превъплъти солистката Емона Георгиева – тя направи своя дебют в ролята на сцената в зала „Сливен“ в „града на стоте войводи“, а през м. февруари т. год. дебютира и в ролята на Маша на бургаска сцена. В образа на Дроселмайер влиза Светлан Николов, Фриц ще бъде отново Александра Раева от Детски балетен театър „Капка“ – талантливата Алекс направи дебют в ролята през м. декември 2021 г. Приятелки на Маша ще бъдат Ива Кавръкова и Илина Константинова, В ролята на майката на Маша влиза Елена Георгиева.

В атрактивните ансамбли участват: Испански танц – Натали Иванова и Кирил Филипов, Индийски танц – Гергана Георгиева, Бианка-Хелън Джованели и Стоян Фъртунов, Китайски танц – Ивана Фиалковска и Найден Найденов, Руски танц – Калина Неделчева, Мария Габарова, Елизабет Димова и Стефан Типиков,

Грациозни „Снежинки“, вплели се в цялостната празнична феерия на сцената, ще бъдат: Натали Иванова, Илина Константинова, Елена Георгиева, Мария Габарова, Бианка-Хелън Джованели, Патрисия Соарес, Калина Неделчева, Ивана Фиалковска, Елизабет Димова, Събина Косева.

В изящния Розов валс танцуват: Натали Иванова, Ива Кавръкова, Ивана Фиалковска, Гергана Георгиева, Стефан Типиков, Кирил Филипов, Найден Найденов, Стоян Фъртунов. Мария Габарова, Виолета Горанова, Бианка-Хелън Джованели, Патрисия Соарес, Калина Неделчева, Събина Косева. В ролята на родителите ще бъдат: Бианка-Хелън Джованели, Ивана Фиалковска, Мария Габарова, Гергана Георгиева, Кирил Филипов, Стефан Типиков, Стоян Фъртунов, Даниел Димитров. Черни сили ще са: Кирил Филипов, Стефан Типиков, Стоян Фъртунов и Даниел Димитров. Прислужница – Виолета Горанова.

След успешните спектакли в залата на Операта – на 13 декември – представлението бе специално за стотици ученици от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Бургас, както и на сцената в Сливен, „Лешникотрошачката“ по традиция ще създаде празнично настроение в залата на Бургаската опера – в неделя, а на 22 декември предстои представление и в зала „Артиум“ в гр. Несебър.

Ден преди балетния спектакъл – на 17 декември, събота, от 10.30 часа за най-малките Държавна опера – Бургас е подготвила традиционното празнично утро „Елха в Операта“. Родителите могат да получат информация на касата на Операта, каса „Часовника“ и на тел.: 056 / 841 740; мобилни – 0884 025 918, 0885 265 925.

За балетната творба:

„Лешникотрошачката“ е историята на малко момиче, което получава от своя кръстник лешникотрошачка за коледен подарък. Тя все още не знае, че дървеният войник, чието предназначение е просто да разчупва твърдите черупки на лешниците и орехите, ще се превъплъти в приказен принц, който ще я отведе при танцуващите снежинки и феи, при най-красивите кукли и цветя, че ще воюва с краля на мишките и ще се омъжи за нея, за да стане тя приказна принцеса.

Балетът на Чайковски е поставен за първи път в седмицата преди Коледа на 1892 г. в Мариинския театър в Санкт Петербург, но без особен успех. Повече от четиридесет години са били нужни, за да получи световно признание – в Англия е поставен през 1934 г., десет години по-късно успехът го следва в Сан Франциско, САЩ, а след още десет – и в Ню Йорк, където достига върха на славата си. Оттогава балетът се поставя там всяка година по Коледа и това е неизменна традиция. Либретото на „Лешникотрошачката“ е на тандема Всеволожки – Петипа, които са в основата на най-успешните творби на Чайковски.

Постановката на бургаската опера, също традиционна за коледните празници, е добре позната както на сцената в морския град, така и в страната. Преди коронакризата, спектакълът на проф. Хикмет Хикмедов е бил чест гост на театрите в България в края на декември и винаги се е радвал на изключителен интерес.

Билети за балетния спектакъл могат да бъдат закупени на касата на Операта, каса „Часовника“ /пред хотел „България“/, в мрежите на Grabo – https://grabo.bg/burgas/leshnikotroshachkata-0dgww и Eventim – https://www.eventim.bg/bg/bileti/drzhavna-opera-burgas-zala-opera-burgas-1319055/performance.html.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *