Тя е ключов елемент за постигане на целите на Европейския съюз (ЕС) за намаляване на емисиите на парникови газове и напредък в неутрална по отношение на климата икономика – приоритети, които за България също са водещи в енергийната политика. Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков по време на участието си в първата по рода си Среща на върха за ядрената енергия. Форумът се провежда в Брюксел при съвместното домакинство на белгийското правителство и Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Целта му е да отправи силно послание към международната общност за значението на ядрената енергия и ядрените технологии като средство за борба с климатичните промени и постигане на целите за климатична неутралност.

В словото си акад. Денков припомни, че България има доказан 50-годишен опит в безопасната и сигурна експлоатация на атомни централи, както и уникален опит в извеждането от експлоатация на ядрени блокове. „Ще продължим да разчитаме на ядрената енергия като основeн фактор в енергийния баланс на страната ни при условия на високи технологии, ефективност на производството, липса на емисии на парникови газове, конкурентни цени и високо ниво на ядрена безопасност, сигурност и радиационна защита“, заяви министър-председателят. Денков акцентира върху инвестирането в ново поколение технологии и диверсификацията като крайъгълен камък на нашата национална стратегия. Българският премиер посочи и същественото значение на международното сътрудничество, част от което е и днешната среща на върха, и водещата роля на МААЕ.

Премиерът акад. Николай Денков специално се спря в изказването си на темата за безопасността и сигурността на ядрените съоръжения – основен фактор за развитието на ядрената енергетика. Денков определи войната на Русия срещу Украйна като най-сериозната заплаха за безопасността и сигурността. Министър-председателят посочи, че незаконното окупиране на Запорожката атомна електроцентрала от Русия е довело до безпрецедентни нарушения на ядрената безопасност и сигурността, които заплашват Украйна и по-широкия европейски регион. „Поздравяваме професионалната и незаменима работа на експертите от МААЕ за предотвратяване на ядрена авария в Украйна. Призоваваме Русия да върне пълния контрол на украинските власти и незабавно да изтегли войските си от територията на Украйна в нейните международно признати граници“, заяви още министър-председателят акад. Денков в словото си.
www.gov.bg

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *