Пълния списък от медицински заведения, предлагащи безплатни консултации за ендометриоза, ще бъде обявяван поетапно в страницата на фондацията:

https://www.endometriosis.bg/otvoreni-vrati-2023/

Към момента има потвърдени дати за безплатни прегледи в София, Плевен, Варна и Бургас, като записванията започват от 1 март 2023 г.

Ендометриозата засяга 1 от 10 жени в репродуктивна възраст, но все още е малко позната публично. Заболяването често може да бъде неглижирано или сбъркано с други диагнози, може дори да протича безсимптомно, затова в световен план статистиката казва, че са нужни между 6 и 10 години за точна диагноза. Една жена средно посещава 8 различни доктори, за да получи точна диагноза. Късното поставяне на диагноза има пряко отношение към по-тежкото протичане на заболяването, както и към влошаване на репродуктивните способности при жените. Между 30 и 50 % от жените, които срещат репродуктивни затруднения, имат ендометриоза. В контекста на застаряващото население на България, навременната диагностика и лечение биха променили много човешки съдби и сбъднали мечтата за дете в много семейства.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *