Президентът Еманюел Макрон свика предсрочни парламентарни избори по-късно този месец след голямата победа на Националния митинг на неговия съперник Марин Льо Пен на вота за Европейския парламент. Крайнодясната партия е на път да спечели 32% от гласовете, показват екзитполове, повече от два пъти повече от партията на президента „Възраждане“.

Обявявайки разпускането на парламента, той каза, че двата тура на гласуването ще се проведат на 30 юни и 7 юли, няколко седмици преди Олимпийските игри в Париж. Г-н Макрон взе драматичното и изненадващо решение в телевизионно обръщение от Елисейския дворец час след приключването на гласуването и обявените екзитполове на европейските избори във Франция.

Решението му дойде малко след като 28-годишният лидер на National Rally, Джордан Бардела, открито призова президента да свика парламентарни избори. „Чух вашето послание“, каза президентът на френските избиратели, „и няма да го оставя без отговор“. „Франция се нуждае от ясно мнозинство в спокойствие и хармония“, каза той, добавяйки, че не може да се примири с прогреса на крайната десница „навсякъде на континента“.

Едва две години след втория си президентски мандат, г-н Макрон вече няма мнозинство във френския парламент и въпреки че този европейски вот на теория няма отношение към националната политика, той ясно реши, че продължаването на мандата му без ново народно допитване ще постави твърде голямо натоварване на системата.

Предстоящите парламентарни избори също няма да повлияят на работата на г-н Макрон, тъй като те са отделни от президентските избори и мандатът му като президент продължава още три години.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...