Сценографията е на световноизвестния художник Иван Токаджиев, а костюмите са дело на една от най-добрите костюмографи – Цветанка Петкова-Стойнова. Асистент-балетмайстор е Галина Калчева, която е репетитор на балетната трупа към Бургаската опера, помощник-режисьор – Петър Тихолов. В пищната балетна постановка, която смайва с атрактивна сценография, eмоционален режисьорски прочит и грабващи сетивата хореографски решения, всички артисти ще разкажат една тъжна история за емоционалната дилема между повика на сърцето и дълга и всепобеждаващата сила на любовта, която е по-силна дори от неумолимостта на земния край. Драматизъм, разкъсваща ревност, съдбовна трагична любов – под знака на благослова на боговете, които свързват обречените една на друга души дори и в смъртта – разнопосочни и силни чувства и емоции ще бъдат предадени чрез средствата на балетното изкуство на 22 април в залата на Бургаската опера.

Дебют в ролята на танцьорката в индийски храм Никия прави Даниела Туртуманова-Стоянова, която отскоро е примабалерина на Държавна опера – Бургас и има в репертоара си главни роли в: „Лебедово езеро“ /Одета/ Одилия/, „Лешникотрошачката“ /Маша/, „Спящата красавица“ /Принцеса Аврора/, „Пепеляшка“, „Зле опазеното момиче“ /Лиза/, „Пахита“, „Червената шапчица“, „Куклената фея“ и др. Даниела Туртуманова-Стоянова направи своя блестящ дебют в образите на Одета/ Одилия в друга балетна класика – „Лебедово езеро“, през м. ноември 2023 г. в гр. Шумен, като последва изключително успешно национално турне с нейно участие, в партньорство с Теодор Цаков и Даниел Тичков, с които ще танцува и на спектакъла на „Баядерка“ в понеделник – в Разград, Добрич, Сливен, Благоевград, Хасково, Враца, Перник, Ботевград.

Премиер-балетистът Даниел Тичков влиза в образа на Солор, за чиято любов се борят Никия и Гамзати – ролята на дъщерята на влиятелния Раджа ще изпълни Яна Бердута, солист на балетния състав.
Двамата балетисти бяха чудесен тандем в главните роли в „Лешникотрошачката“ – през м. декември 2023 г., както на сцената на Бургаската опера, така и на гастрола с балетната трупа в гр. Хасково.

В образите на Златния бог и Магадавея влиза солистът на балетната трупа Теодор Цаков, Франческо Русо ще бъде Великия брамин, Прислужница на Гамзати – София Ловджиева, Дугманта Раджа – Бранимир Недков. Трио сенки ще бъдат: Нанако Сато, Натали Иванова и Илина Константинова /Лая Рамон/. В атрактивния Индуски танц ще се представят Натали Иванова, Кирчо Желязков и Теодор Цаков. В Pas d’action участват: Илина Константинова, Нанако Сато, Лая Рамон, Рафаела-Мария Кюл, Кирил Филипов и Стоян Фъртунов. Приятели на Солор ще бъдат Кирил Филипов и Стоян Фъртунов. Баядерки в I картина: Натали Иванова, Анелия Иванова, Гергана Георгиева, Мина Ялъмова, Гергана Козарова, Александрина Арабска, Илина Константинова. Баядерки в VII картина: Анелия Иванова, Полина Паша, Мина Ялъмова, Гергана Георгиева, Александрина Арабска, Гергана Козарова. В характерния Танц с шалчета във II картина ще участват: Мина Ялъмова, Мария Габарова, Гергана Георгиева, Мила Василева, Полина Паша. Във Валса с папагали в III картина ще танцуват: Гергана Георгиева, Анелия Иванова, Мария Габарова, Гергана Козарова, Бианка-Хелън Джованели, Александрина Арабска, Полина Паша, Мила Василева. Сенки в емблематичните за балетното изкуство сцени от отвъдното в „Баядерка“ ще бъдат: Нанако Сато, Илина Константинова, Натали Иванова, Ивана Фиалковска, Калина Неделчева, Елена Георгиева, Анелия Иванова, Мария Габарова, Александрина Арабска, Мина Ялъмова, Гергана Георгиева, Гергана Козарова, Бианка-Хелън Джованели, Мила Василева, Полина Паша, Лая Рамон.

„Баядерка“ ще представи оригинален и вълнуващ прочит на красивата любовна история на индийската танцьорка в храм Никия и воина Солор. Любовта им разгневява Великия брамин, влюбен тайно в красивата танцьорка, и принцеса Гамзати, която е влюбена в Солор. Раджата, баща на Гамзати, е обещал на дъщеря си Солор за съпруг. Отмъстителната принцеса скрива змия в кошница цветя, предназначена за Никия. По време на танца на баядерката на празненство в храма тя е смъртно ухапана от змията. Браминът предлага противоотрова на Никия в замяна на любовта й, но тя отказва. Умирайки, тя напомня на Солор за неговата клетва за вечна вярност. Солор е съкрушен от смъртта на любимата си. Под влияние на опиати, той се пренася в Царството на сенките, където среща духа на Никия. Завърнал се в реалността, той не може да се отърси от спомена за срещата. На сватбеното тържество на Гамзати и Солор, преди размяната на клетвите за вярност, храмът е срутен от земетресение. Всички загиват, а духовете на Никия и Солор най-накрая се събират в отвъдното.
Постановката на Държавна опера – Бургас „Баядерка“ беше отличена с награда „Златна муза“ за постановка и режисура на церемонията на Сдружение „Асоциация на хореографите в България“, която се проведе в Зала I на НДК в Международния ден на балета – 29 април 2019 г.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...