С индикативен бюджет от 65 милиона евро по ЕФРР, „EUI – Иновативни действия“ е инициатива, насочена към проекти, фокусирани върху Новия европейски Баухаус (НЕБ). В основата на концепцията му е заложено създаването отворени публични пространства, които да са естетически издържани, в хармония с природата и в подкрепа на устойчивото развитие на градовете, както и приобщаващи различни групи от населението.

Първата покана за предложения по Програма „Европейска инициатива за градско развитие – иновативни дейности“ дава възможности на градовете да поемат риска и да превърнат амбициозни и креативни идеи в пилотни проекти, които могат да бъдат тествани в реални градски условия.

Проектът RELAUNCHTOWIN, с който Бургас печели финансиране в инициативата, цели да подобри градската среда и да я направи по-адаптивна по отношение на климатичните промени, да създаде приобщаващо пространство, в което всички граждани да намерят своето място и да модернизира и вдъхне нов живот на урбанизираните площи.

Дейностите по проектното предложение ще се фокусират върху Спортна зала „Младост“ и целят да я превърнат от стара сграда в модерен център за спорт и здравословен начин на живот, който да приобщава и хора от различни уязвими групи – хора с увреждания, етнически малцинства, мигранти и др. Търси се също така и включването на възрастни хора, които да предадат своите знания за местни традиции, земеделие, занаяти и цялостен начин на живот на по-младите, което да доведе и до по-добра устойчивост на местната култура и традиции. Срокът за реализация на проекта е 3 г. и 6 месеца, а бюджетът- 5 634 340 евро, от които 4 507 472 евро са средства на ЕРФФ. Бюджетът на Община Бургас е 3 896 500 евро, като 3 117 200 евро се предоставят от ЕРФФ.

Двудневното събитие послужи като форум за обучение и обмен между хора, институции, общини и региони, които изпълняват или имат интерес да развиват проекти по Новия европейски Баухаус и стана домакин на тематични сесии и панелни дискусии, както и изложбено пространство на наградите НЕБ, отворено за външни посетители.

Кулминацията на двудневния форум беше обявяването на 15-те носители на наградите Нов европейски Баухаус за 2023 година, както и на най-иновативните проекти, получени в рамките на Европейска инициатива за градско развитие, сред които предложението за обновяване на Спортна зала „Младост“ RELAUNCHTOWIN на Община Бургас.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *