Ще бъде показан и филмът на журналиста и продуцент Георги Тошев „Ледена любов“, посветен на непобедимия изследователски дух на проф. Пимпирев и неговите колеги. Режисьор е Ема Константинова. Входът за събитието 2 в 1 – литературна премиера и кинопрожекция, е свободен и всички са добре дошли.

Заедно с още 29 държави, въпреки трудностите, полярниците ни се грижат за 1/10-та от площта на Земята. Основният двигател на силното ни присъствие и успехи на ледения континент е именно проф. Христо Пимпирев – председател на Българския антарктически институт и директор на Националния център за полярни изследвания, преподавател по геология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, ръководител на 30 български антарктически експедиции; автор на 11 книги, 10 документални филма, един игрален филм и над 250 научни публикации, един от стоте най-изявени полярни изследователи на Земята. Името му носят връх, ледник и бряг в Антарктида.

Кой е човекът зад широката усмивка? Как е успял да превърне личната си мечта в държавна политика и вече десетилетия наред създава положителен образ на България по света? Какво го мотивира, вдъхновява и му дава сили неотклонно да върви напред? Отговорите ви очакват на страниците на „Антарктическият стопаджия.“ Дава ги самият проф. Пимпирев с помощта на фотографа и журналист Иглика Трифонова – участник в пет български експедиции до Антарктида и една от стоте жени в полярната наука и образование, които вдъхновяват следващи поколения млади изследователи да тръгнат по техните стъпки.

„Антарктида е ледена магия, ледена любов, от чиято прегръдка няма измъкване. Влюбиш ли се веднъж, е завинаги. При любовта с Антарктида няма развод. Който се влюби истински, разбира се“ – казва проф. Пимпирев. Тайните на ледения континент, заповядайте да научите лично от големия български учен на 4 ноември 2022 (петък) в Гранд хотел и СПА Приморец. Събитието е с вход свободен, всички са добре дошли.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *