Лектор ще бъде един от най-добрите познавачи на това събитие – проф. д-р Пламен Павлов от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.

Проф. Пламен Павлов е автор на повече от 500 специализирани научни монографии, студии, статии и съобщения. Той е преподавател и един от водещите български историци. Бил е директор на Агенцията за българите в чужбина в периода 1998 – 2002 г. Председател е на фондация „Васил Левски“ и кръг „Будител“. Изявен публицист, поет и общественик. Лауреат на орден „Св. св. Кирил и Методий“ – I степен.

През есента на 1185 г. братята Теодор, останал в историята с царското си име Петър, и неговият брат Иван Асен, наричан от потомците „старият Асен“, поемат рискования път към свободата. През пролетта на следващата 1186 г. земите на „Хемус“ се превръщат в огнище на поредното освободително въстание. Първи се надигат българите около Анхиало (дн. Поморие) – територии, където от векове живее старо българско население. Благодарение на своята смелост, единство и силна политическа воля, нашите прадеди възобновяват погиналата през далечната 1018 г. своя независима държава. Двубоят с могъщата Ромейска империя съвсем не е бил лек и изпълнен с оптимистични прогнози – напротив! Византийската армия нанася тежки удари на въстаниците, а през лятото на 1186 г. император Исак Ангел дори успява временно да превземе Търново!

Едва ли някой в имперската столица, а и в тогавашна Европа е допускал, че само за четвърт век България ще се върне в „голямата политика“. Нещо повече, ще надделее в безпощадния двубой с ромеите, ще разгроми победоносните рицари от Четвъртия кръстоносен поход, териториите й отново ще опират до три морета, и ще достигне величието на Симеонова България като първостепенен фактор в Югоизточна Европа.

Но каква е предисторията на въстанието? Кои са били братята Петър, Асен и Калоян? Кои са астенариите, които подбудили населението към въстание? На тези, а и на много други въпроси ще бъде отговорено по време на лекцията. Ще бъдат представени съвсем нови данни, които не могат да се намерят в учебниците по история.

Събитието е организирано от Регионалния исторически музей, Община Бургас и КЦ „Морско казино“.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *