Протест, организиран от „Възраждане“ блокира входа на площадката на АЕЦ „Белене“. Украинската делегация, дошла да избира от оборудването на българската централа и същото да бъде изнесено в Украйна беше блокирана.

„Бус с украинска регистрация се опита да ни прегази. Без да се отклонява и спира минаваше през хората от протеста.“, коментира Ивелин Първанов, водач на листата за народен представител от „Възраждане“ за област Плевен и инициатор на протеста. На приложените кадри се вижда, че след дълго противоборство украинският беше принуден да се оттегли и замина в неизвестна посока.
„Няма да позволим да разпродадат България и енергийните ни мощности“, каза още Първанов.
Преди година Народното събрание задължи тогавашния министър на енергетиката Румен Радев да започне преговори с Украйна за продажбата на оборудването за АЕЦ „Белене“. Според тогавашните сметки България трябваше да получи за него 1,2 млрд. лева.
Според информация излязла тези дни в медиите, американският държавен чиновник е тук, за да окаже натиск на България да дари безвъзмездно двата реактора и оборудването, което украинците си харесат. Именно затова е и посещението на служителите на „Енергоатом“, които ще направят оглед. Те са тук по покана на правителството на Николай Денков. Представителят на „Уестингхаус“ пък щял да преценява дали изградената инфраструктура е подходяща за американските интереси в енергетиката тук.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *