Районна прокуратура – Стара Загора внесе обвинителен акт срещу  М.К.,  на 61г., М.А., на 39 г., М.С., на 40 г., и С.С., на 31 г. Те са предадени на съд за това, че в условията на продължавано престъпление в периода от 02.04.2018 г. до 11.11.2019 г., в гр. Раднево, обл. Стара Загора, в качеството си на длъжностни лица – управител, главен счетоводител, специалист човешки ресурси и С.С., на длъжност шофьор, като помагач, са присвоили чужди пари, собственост на МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков – Раднево“ ЕООД в размер на 76 324 лева, връчени в качеството им на длъжностни лица и поверени им да ги управляват, като присвоеното е в големи размери и за улесняване на деянието е извършено документно престъпление. Престъплението е квалифицирано по чл. 202 ал. 2 т. 1 вр.  чл. 201 ал. 1 вр. чл. 20 вр. чл.26 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Обвиняемите лица работили в лечебното заведение по трудови договори. В периода от 02.04.2018 г. до 11.11.2019 г. били съставени редица граждански договори с „възложител“ – МБАЛ, по които  „изпълнителят“ не е извършвал посочените в договорите дейности, но във всички случаи е било извършено плащане по тях.

Предложението да бъдат съставени такива договори било направено от М.К. в качеството й на управител на лечебното заведение. Така сумите, представляващи възнаграждение по договорите, трябвало да бъдат получени от обвиняемите. Посочените в тях дейности реално не са били извършвани. В част от договорите възложител била М.К., като управител на МБАЛ, а изпълнител или тя в качеството й на лекар, или някой от другите обвиняеми лица. В друга част от договорите като получатели на сумите били посочвани други лица, които обвиняемите познавали по друг повод и разполагали с данните от личните им карти.

Подписите на „получател“ били имитирани от някой от обвиняемите, тъй като разполагали със снимки на личните карти на някои от лицата, посочени като получатели. Паричните суми по договорите не били изплащани по банков път, а са получавани от обвиняемите лично.

Районен съд – Раднево е насрочил разпоредително заседание по делото през месец септември 2024 г. Парите, предмет на длъжностното присвояване, до момента не са възстановени.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *