Дирекцията продължава добрата практика този вид съревнования да се провеждат в различни общини. Тази година любезен домакин на двадесет и третото областно състезание на младежките противопожарни отряди “Млад огнеборец” е Бургас. То ще се проведе на 16 май 2024 г. на стадион „Лазур“, с начало в 10.00 часа.

Основен приоритет в дейността на Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” – Бургас е повишаване на противопожарната култура на подрастващите, за което допринася участието на децата от младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец”. В тези формирования ученици на възраст от 10 до 16 години получават теоретична и практическа подготовка по пожарна безопасност, провеждат тренировъчна и състезателна дейност.

Движението Младежки противопожарни отряди “Млад огнеборец” е с международен характер. На всеки две години Международната асоциация на пожарните и спасителните служби / CTIF организира състезания, в които участват и наши млади огнеборци.

В България движението е възстановено от началото на учебната 1999/2000 година по разработен примерен устав, включен в Указанията на Министерство на образованието и науката за организация на дейността в системата на народната просвета.

Теоретичната и практическата подготовка на отрядите “Млад огнеборец” се ръководи от служителите на Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” – Бургас, със съдействието на общини, директори и педагози от учебни заведения, под формата на лекции и семинари по тематика, предварително съгласувана с регионалния инспекторат на МОН. Първите месеци се провеждат презентации пред подрастващите, а през пролетта практически занятия и тренировки за районните и областни състезания.

Победителят от XXIII – то областно състезание ще представлява областта на републиканските състезания от 30.05 до 03.06.2024 г. в к.к. „Албена“.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *