България активно подкрепя присъединяването към ЕС на страните от Западните Балкани и източноевропейските партньори в съответствие с принципа на собствените заслуги, подчерта Росен Желязков. Според него с напредване на интеграционните процеси ще се открият нови възможности за резултатно сътрудничество в рамките на Стратегията на ЕС за региона на река Дунав. Ще се подобрят възможностите за извършване на съвместни операции, анализ на риска, обучение на експерти и създаването на нови и по-ефективни координационни центрове, уточни председателят на парламента.

Росен Желязков подчерта, че са необходими силни послания от страна на ЕС за единство в подкрепата за Украйна. ЕС следва да продължи да предоставя на Украйна и нейния народ цялата необходима политическа, финансова, икономическа, хуманитарна, военна и дипломатическа подкрепа, добави той.

Темата за сигурността в Дунавския регион изисква отново и отново да повторим – очакваме бързо постигане на съгласие по Фонда за подпомагане на Украйна в рамките на Европейския инструмент за мир, посочи председателят на Народното събрание. Росен Желязков отбеляза, че ракетните и безпилотни атаки срещу дунавските пристанищни градове са напълно неприемливи и водят до допълнително ескалиране на напрежението, разрушения, цивилни жертви и възпрепятстване на търговията със зърно. Категорично подкрепяме виждането на австрийското председателство, че е необходимо да се разшири капацитетът на украинските и румънските дунавски пристанища и да се възстановят щетите, причинени от руските нападения, подчерта той.

През последните години темата за сигурността доби нови притеснителни измерения – продължаващата агресивна война на Русия срещу Украйна, многократните военни удари по дунавска пристанищна инфраструктура и заплахата за свободата на корабоплаването по река Дунав, екологичната заплаха за дунавската екосистема, посочи Росен Желязков. Това е стимул за решителни и непоколебими действия от наша страна, а отговорът ни трябва да бъде бърз и категоричен, заяви той.
www.parliament.bg

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *