Предава се по трансмисивен път, като заразяването на хората става чрез ухапване от заразени кърлежи от рода Ixodes или някой видове насекоми. Заболяването не се предава от човек на човек.
Профилактика на ухапване от кърлеж:
Избягвайте навлизането в райони с гъста растителност!
Носете предпазно облекло: дълги и стегнати крачоли и ръкави на дрехите, в светли цветове за да се виждат полазелите кърлежи!
Използвайте репеленти за предпазване на кожата !
Правете ежедневен оглед на тялото за впити кърлежи!
Модел на поведение след ухапване от кърлеж:
Правилно отстраняване на запития кърлеж с пинсети, като се ползват ръкавици,а издърпването става постепенно без въртене, без третиране на кожата с вазелин,терпентин и др.;
Насочване към хирург при оставане на части от кърлежа в кожата след отстраняването му;
Щателна дезинфекция на кожата със спирт, йод и други дезифектанти;
Известяване на личния лекар с цел на последващо наблюдение в продължение на 30 дни относно локални прояви – зачервяване, оток, болка на мястото на ухапването и общи прояви, повишена температура, ставни и мускулни болки, главоболие, обрив по тялото.
Изследване на кърлежа.
Серологично изследване на лица с оплаквания за доказване на антитела срещу причинителя. Основните профилактични мерки срещу кърлежопреносимите заболявания включват унищожаване на кърлежите в градските и крайградски тревни площи.
Ежегодно през м. февруари, РЗИ-Бургас изготвя и изпраща на общините в областта напомнителни писма за провеждането на изтребителни мероприятия срещу кърлежи и комари, с цел навременната организация и стартиране на съответните обработки.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...