По традиция на 1 декември Община Бургас, РЗИ-Бургас, БМЧК и Асоциацията на студентите медици /АСМБ-Бургас/ ще проведат кампания по повод Световния ден за борба срещу СПИН. Въпреки че светът е постигнал значителен напредък от края на 90-те години на миналия век, ХИВ продължава да бъде един от основните глобални проблеми в областта на общественото здраве.

Ето и инициативите, които ще се проведат в Бургас по повод 1 декември:

 

29.11 – 02.12:

Екипи на РЗИ-Бургас и Община Бургас ще проведат дискусии и беседи с раздаване на здравно-информационни материали и червени лентички на ученици в X, XI и XII клас с цел мотивиране за изследване и превенция.

 

01.12 – 09.12:

В лабораторията на PЗИ-Бургас и КАБКИС /Кабинет за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН/ в РЗИ ще се предлагат безплатни бързи имунохроматографски тестове за доказване на:

– антитела срещу ХИВ

– повърхностен антиген на хепатит В вируса

– антитела срещу хепатит С вируса

 

Всички желаещи да се тестват могат да го направят в сградата на РЗИ на ул. Александровска № 120 в кабинети № 102 и № 203 от 08.30 до 16.00 часа.

 

01.12, 19.30 часа:

Младежко шествие в подкрепа на борбата със СПИН и съпричастност към хората, живеещи с ХИВ, и запалване на традиционната огнена панделка – символ на АНТИСПИН кампанията /начален пункт – площад „Тройката“ и краен пункт – „Часовника“, до сградата на Община Бургас/ с участието на доброволци на БМЧК, община Бургас, РЗИ, АСМБ-Бургас и ученици.

 

01.12, 21.00 часа:

Призоваваме всички да запалят свещ на прозореца на своя дом. Нека този акт е израз на съпричастност и солидарност към засегнатите от ХИВ/СПИН. Да се обединим и да станем част от световната съпричастност към скръбта на близките на засегнатите от ХИВ/СПИН. Нека така отправим послание до цялото общество за толерантност и уважение към хората, живеещи с ХИВ/СПИН!

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *