Добри практики в преподаването на българския език на деца, родени и живеещи в чужбина, обмениха учители от училища от Великобритания, Австрия, Италия, Ирландия и Германия, представители на Факултета по славянски филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, на Педагогическия факултет и на Факултета по образователни науки на университета в Кеймбридж.

Домакин на форума беше българското неделно училище „Св. Иван Рилски”, което провежда обучение в Кеймбридж, Питърбороу и Спалдинг. Училището, което е към Дружеството „Българско културно и образователно общество „Св. Иван Рилски”, организира събитието в партньорство с Министерството на образованието и науката по Националната програма „Роден език и култура зад граница“.

Организаторите и участниците бяха приветствани от името на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков.

В международното събитие участваха и представители на съорганизаторите – Асоциацията на българските училища в чужбина, Българското училище „Иван Станчов“ към Посолството на Република България в Лондон и Българското училище „Слово“ в Оксфорд.

На събитието присъстваха посланикът на България в Лондон Н. Пр. Тихомир Стойчев, ректорът на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ проф. Наталия Витанова, Ваня Балчева, директор на дирекция „Образование на българите зад граница и училищна мрежа“ в МОН и Йоанна Драгнева от Изпълнителната агенция за българите в чужбина.

Провеждането на форума беше предшествано от отбелязване на десетгодишнината от създаването на неделното училище „Св. Иван Рилски” на 11 май. Честванията започнаха с концерт на учениците „Писмо от България“ със специалното участие на българския женски хор „Нуша“ с диригент Нели Андреева. Отец Добромир Димитров, енорийски свещеник на църковната община „Св. Йоан Рилски“ в Лондон, отправи своите благопожелания в деня на светите братя Кирил и Методий.

През тази учебна година МОН подпомага 42 български училища в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия.

Четири от българските неделни училища във Великобритания имат договори с Департамента за езиково обучение към СУ „Св. Климент Охридски“ за провеждане на онлайн тестове за сертифициране на знанията по български език по нива на Общата европейска езикова рамка сред които е Българско неделно училище „Св. Иван Рилски”.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *