Воден апокалипсис – така румънските медии обобщават събитията от изминалата нощ в Букурещ. Силна буря се разрази в четвъртък вечерта и предизвика хаос в града.
Около 23:00 ч. жителите на румънската столица получиха предупредително съобщение, че времето внезапно се влошава и е по-добре да останат на сигурно на закрито. Метеоролозите издадоха червен код за опасно време.
Падналата градушка и обилните валежи доведоха до това, канализацията да не може да поеме огромното количество вода и улиците се наводниха. Водата стигна до подземни паркинги, жилищни блокове и дори до домовете на хората. Някои от жителите споделят, че природната стихия е ударила със сила като на ураган.
Наводнени са 107 улици, 208 къщи, домакинства и мазета, 71 автомобила. Изкоренени или съборени са 60 дървета и 7 стълба. Отнесени са три покрива. Пожарникарите от Генералния инспекторат за извънредни ситуации на страната са се намесили в над 400 ситуации.
Проливният дъжд предизвика хаос и около най-големия стадион в страната – Арена Национала в Букурещ, където вчера за втора поредна вечер заби британската музикална група „Колдплей“ (Coldplay). Десетките хиляди зрители преминаха през истинско приключение, опитвайки се да се приберат у дома след шоуто. 30 минути след края на концерта много от тях се върнаха на стадиона и се скриха под навесите на спортното съоръжение.
Проблеми имаше и във въздуха. Три стюардеси бяха ранени заради турбуленция по време на полет на нискотарифна компания от Букурещ за Хамбург. Инцидентът е станал над Крайова и самолетът се е върнал в Букурещ, където стюардесите са били приети в болница. Те са с леки наранявания по главата и краката.
В същото време няколко полета с крайна дестинация Букурещ изчакваха във въздуха времето да се подобри, за да кацнат на летище „Хенри Коанда“ (Отопени) или бяха пренасочвани към други летища.
„Полетът на компанията „ХайСкай“ (HiSky) между Тимишоара и Букурещ кацна на летището в София, а този, изпълняван от „СкайЪп“ (SkyUp) за (израелската авиокомпания) „Аркиа“ (Arkia) по маршрута Тел Авив – Букурещ, кацна в Бургас“, съобщават румънските летищни власти.
Повече от 15 700 повиквания е имало на спешния телефон 112 между 19:00 и 02:00 ч. местно (и българско) време в четвъртък, съобщиха междувременно от Специалната телекомуникационна служба на Румъния.
В интервала на бурята – между 23:00 и 1:00 часа са регистрирани над 4200 обаждания от Букурещ-Илфов. През двата часа операторите са поели приблизително 22 обаждания на минута, с увеличение до 77 обаждания на минута. Повечето подадени сигнали са били свързани с наводнения на къщи, сгради, улици, кръстовища, както и срутвания на строителни или покривни елементи.

/БТА/

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...