Руските законодатели „отправиха искане както към Съвета на федерацията, така и към Държавната дума на Русия, призовавайки ги да приложат мерки за защита на Приднестровието заради нарастващия натиск на Молдова“. Това искане е подкрепено от факта, че над 220 000 руски граждани пребивават в Приднестровието, съобщиха руските медии.

Администрацията на Байдън отговори, като заяви, че „внимателно наблюдава“ ситуацията, наричайки отцепническия район „окупиран“ от руските сили (още от съветско време). „Съединените щати твърдо подкрепят суверенитета и териториалната цялост на Молдова в нейните международно признати граници“, заяви Държавният департамент в сряда.

Напрежението в Приднестровието ескалира в момент, в който Украйна и западните политици обвиняват Русия, че иска да разшири войната извън Украйна в Европа. Путин заяви, че Русия няма намерение да напада Европа и че тези твърдения са нарочно всяване на страх, за да се оправдае изпращането на още оръжия на Украйна.

Докато в международен план Приднестровието е международно признато като част от Молдова, в отцепилата се република има руски войски, чието присъствие датира след разпаденто на СССР.

Отцепилата се република излезе с изявление, в което се казва, че „решенията на настоящия конгрес не могат да бъдат пренебрегвани от международната общност“.

Очаква се официалното искане да бъде представено пред Съвета на федерацията на Русия и Държавната дума. Приднестровието призовава Русия „да приложи мерки за защита на региона в условията на засилен натиск от страна на Молдова“ – този език предполага военна намеса или други мерки като огромен икономически и политически натиск върху Молдова.

Миналата година Съветът на Европа официално обяви отцепилия се регион за „окупирана територия“ – променяйки статута й от това, което се смяташе за територия „под ефективния контрол на Руската федерация“.

Въпреки че Приднестровието има разнообразна етническа демография, почти еднакво разпределена между руснаци, молдовци, румънци и украинци, руската демография леко измества останалите етноси, съставлявайки 29% от приднестровците.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *