Фестивалът беше открит днес в София Тех Парк от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков. Сред официалните гости беше и кметът на София Васил Терзиев.

„Надявам се, че сред стотиците деца, които ще посетят щандовете на фестивала, са бъдещите изследователи, следващите учени и нобелови лауреати на България. Днес тук е бъдещето на България“, каза министър Цоков. Той поздрави организаторите на събитието и за акцентите във фестивала, един от които са квантовите компютри – изключително важна тема за съвременната наука, научно-приложна дейност и иновациите. „Вие показвате как науката може да бъде красива, а заедно с това да е достъпна за децата и учениците, което е най-важно“, обърна се министър Цоков към организаторите на фестивала от Фондация „Красива наука“.

Той отбеляза, че в събитието участват както млади, така и утвърдени изследователи от различни университети и научни институти в България. По думите му Министерството на образованието и науката подпомага различни научни проекти и изграждането на научна инфраструктура, за което се заделят средно 100 млн. лева годишно.

Софийският фестивал на науката продължава до 12 май. В залите на София Тех Парк дейността си ще представят над 240 учени от България, Австрия, Белгия, Испания, Китай, Португалия, Турция, Украйна, Унгария, Франция и САЩ.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *