Космическият кораб Starship достигна орбитални скорости.
Както космическият кораб Starship, така и ракетният ускорител Super Heavy успяха да полетят много по-далеч, отколкото по време на два предишни теста през 2023 г.
SpaceX завърши демонстрация на прехвърляне на гориво и бяха тествани вратите на полезния товар на Starship. Твърде рано е да се каже дали са напълно успешни, тъй като инженерите казаха, че трябва да прегледат някои данни.
SpaceX не запали отново двигателите на Starship, както се очакваше, но уебкастът предложи зашеметяващи гледки на космическия кораб, който се гмурка обратно в атмосферата.
Не е ясно дали Super Heavy бустерът е кацнал цял.
Космическият кораб Starship беше унищожен и SpaceX загуби комуникация по-рано от очакваното.
Основателят и главен изпълнителен директор на SpaceX Илон Мъск реагира на последното изстрелване на Starship, като каза, че най-мощната ракета в света „ще направи живота многопланетен“.
Той направи краткия коментар с придружаваща снимка на ракетата в публикация в X, платформата, известна преди като Twitter, която той притежава.
Ключов контекст: SpaceX смята системата Starship за решаваща за основната си мисия: да превози хора до Марс за първи път.
НАСА избра Starship като превозно средство за кацане, което ще превози своите астронавти до лунната повърхност в мисията Artemis III, която е планирана да излети най-скоро през септември 2026 г.
Мъск също публикува видео в X четвъртък, учудвайки се на плазмата, създадена от екстремната топлина и налягане, които Starship издържа, докато се връща обратно в атмосферата.
източник:CNN

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *