От „Информационно обслужване“, АД информират, че през вчерашния ден, 1-и април 2024 г., са обработени над 33 000 електронни рецепти, в които се съдържат лекарства, преминали от частично на напълно реимбурсиране от страна на НЗОК.

Националната здравнооинформационна система (НЗИС) работи стабилно и равномерно, спазвайки регламентираните правила. Екипът на Националния системен интегратор е оказвал съдействие на всеки лекар, фармацевт, дентален лекар и пациент, които са имали нужда от помощ или допълнителни разяснения относно процесите, влизащи в сила от 1-и април.

Повишеното ниво на реимбурсиране от страна на НЗОК на лекарствени продукти за сърдечносъдови заболявания е факт, благодарение на постигнатите договорености между финансовата институция и Българския фармацевтичен съюз. Очакването е, че в най-скоро време то ще намали значително финансовото натоварване за пациентите с тези социално значими болести.

В системата на НЗИС вече са получени и верификационни кодове за отпуснатите от аптеките опаковки за над 150 000 лекарствени продукта.

Директивата на Европейския съюз срещу фалшифицираните лекарства влезе в сила преди 5 години – време, изпълнено с множество предизвикателства, но постигнатото през този период за осъществяването на основната цел – защитата на пациентите чрез гарантиране на автентичността на лекарствените продукти – не е малко.

Българската система за верификация на лекарствата, която е и неразделна част от Европейската система за верификация, e пример за успешен проект в полза на българските пациенти, чрез който в скоро време разпространението на фалшиви лекарства не само в България, но и в цяла Европа, ще бъде напълно забравено.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...