Националната токсикологична програма на САЩ (NTP) обяви, че вече няма да разследва доказателства, че радиацията от мобилни телефони може да навреди на животни или хора. Този ход изненада учени като Девра Дейвис, бивш старши съветник на помощник-секретаря по здравеопазването в Министерството на здравеопазването и човешките услуги. Тя нарече резкия обрат научно неоправдан.

Няма „научно обяснение или оправдание за този внезапен обрат“, каза Дейвис пред The Epoch Times.

Непубликувани изследвания на NTP задават въпроси кое е наложило решението за спиране на изследването за радиацията от мобилните телефони
NTP заяви, че не са планирани допълнителни проучвания за радиочестотна радиация (RFR), тъй като изследването е „техническо предизвикателство и изисква повече ресурси от очакваното“.

Девра Дейвис критикува това решение, отбелязвайки, че техническите предизвикателства не са причина да се избягва изучаването на нещо, което изглежда причинява рак при животните. „Всичко, което знаем със сигурност, че причинява рак при хората, ще го предизвика и при животните, когато бъде адекватно проучено“, добави тя.

Въпреки че призна, че е разработила нова система за излагане на радиочестотна радиация (RFR) през 2019 г., за да изясни по-ранните констатации, NTP отмени по-нататъшните изследвания. Тази система изучава само по-стари 2G и 3G устройства, а не по-нови 4G или 5G технологии.

Дейвис, бивш съветник на NTP, каза, че е помогнала да се препоръчат по-малки тестови камери. На агенцията са необходими години, за да планира проучвания, така че бракуването на този проект е „извън моето разбиране в този момент“, като се има предвид ежедневното излагане на милиони деца, отбеляза тя.
В изявление по имейл NTP потвърди, че въпреки че работата по системата и съпътстващите изследвания са завършени, резултатите ще бъдат публично достъпни и публикувани на уеб страницата на агенцията само „когато вътрешните рецензии приключат“. Към момента на написването на тази статия изследването от 2019 г. остава непубликувано.

NTP публикува обаче през 2018 г. резултати от двугодишни токсикологични проучвания, показващи „ясни доказателства“ за връзки между 2G / 3G радиацията на мобилните телефони и туморите при мъжки плъхове. Последващи изследвания през 2019 г. разкриха увреждане на ДНК в мозъка, черния дроб и кръвните клетки на изложени плъхове и мишки.

Съдът установи, че властите незаконно игнорират 5G рисковете за здравето

Въпреки че първоначално поиска да контролира тези проучвания, Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) оттогава отхвърля констатациите на NTP, каза Дейвис.
През 2019 г. Федералната комисия по комуникациите потвърди остарели стандарти за излагане на радиация от 1996 г. за нови 5G технологии, които дори не съществуваха тогава. Тръстът за здраве на околната среда (EHT) заведе дело срещу Федералната комисия по комуникациите.

През 2021 г. Апелативният съд за окръг Колумбия се произнесе срещу Федералната комисия по комуникации. Съдът заяви, че комисията е действала неправилно и незаконно, като е запазила ограниченията си за безжично излагане на радиация от 1996 г.

Съдът установи, че Федералната комисия по комуникациите пренебрегва доказателствата, че радиацията под сегашните си граници може да причини и други неблагоприятни последици за здравето освен рак. Според съда Федералната комисия по комуникациите също не е отговорила на опасенията за вредата за околната среда, причинена от радиацията. Съдът разпореди ревизирани стандарти за рисковете за децата и околната среда.

От 2019 г. Франция задължава мобилните телефони да включват предупреждения да държат такива устройства далеч от тийнейджъри и долната част на корема на бременните жени поради радиационни рискове. Европейският съюз също така финансира задълбочени изследвания на опасностите от радиочестотната радиация.
източник: https://obektivno.bg
снимка:freepik

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *