Съгласие за това бе постигнато по време на среща вчера, 20 май, между министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, ръководството на НКЖИ и председателя на Синдиката на железничарите в България Петър Бунев.

На 10 май Координационният съвет на СЖБ прие Декларация, с която алармира, че в компанията има редица проблеми, за които ръководството ѝ не признава и отказва да търси решение по време на преговорите по новия Колективен трудов договор. Декларацията бе изпратена до министър Гвоздейков с настояване да се намеси в търсенето на изход от ситуацията.

По време на срещата вчера е постигнато съгласие синдикатите и Управителният съвет на жп компанията да търсят заедно начини за привличане на нови кадри в системата, както и да започне работа по финализирането на текстовете в Колективния трудов договор. Очаква се той да бъде подписан през следващата седмица, след като бъде постигнато съгласие по всички параметри от двете страни.

„Освен в нови технологии, трябва да инвестираме приоритетно и в човешки капитал“, категоричен бе транспортният министър. Той заяви, че освен по-високи възнаграждения за труда, инвестициите включват качествена подготовка и квалификация на служителите, за да бъде решен проблемът с недостига на специалисти в цялата система.

Част от мерките в новия КТД ще включват по-добри условия на труд, по-високи възнаграждения и медицински услуги за служителите.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *