Трите въпроса, които чакат решение са сметосъбирането, паркирането и шума от нощните заведения.
Кметът обясни, че в момента тече конкурс за избор на фирма, която да събира сметта в общината. Докато тече процедурата, дейността ще се извършва от досегашната – РТК. Проблемите обаче вече са започнали още с отварянето на първите ресторанти. Боклукът от тях се оказва често не в контейнерите, а до тях, въпреки, че не са пълни. Това, освен, че е грозна гледка, чувалите с хранителни отпадъци се разкъсват от котки и гларуси и тогава се добавя и миризмата, и течностите.
„Зам.-кметът Андрей Николов и служители от общината посещават всеки обект и предупреждават собствениците. Ако това продължава, ще започнем да налагаме глоби. Има камери и ние знаем кой какво върши, но не това е нашата цел, а градът ни да бъде чист. Моля ви, ако вечерта видите, че контейнерът е пълен, оставете чувалите с хранителни отпадъци в обектите си и ги изхвърлете на сутринта, когато вече е празен“, призова кметът. Той допълни, че депото за отпадъци вече е почти пълно. Предстои изграждането с публично-частно партньорство на сепарираща и компостираща инсталация, но тя все още не е факт. Когато се случи, вероятно от следващия сезон, от там ще предложат честни цени за прибиран на отпадъците, а собствениците на ресторанти честно ще си изхвърлят боклука правилно.
„Знам, че в момента плащате на фирми и сключвате фиктивни договори за прибиране на отпадъците, а те не вършат това“, каза кметът.
Друг въпрос, който повдигна Янакиев е плащането на туристически данък. Всяка година приходите от него се използват за облагородяване и култура, уточни той. Регистрациите и категоризациите на местата за нощувка ще бъдат пряко обвързани и с паркирането. „Ако няма регистрация и иска повече парко места за туристи, те няма да му бъдат дадени, защото е в сивата сфера“, каза още кметът.
Главен инспектор Николай Ангелов – началник на РУ Созопол коментира и другата проблемна тема през лятото – шума. Той сподели, че от три години насам нощният шум е намалял. И тази година ще важи формулата – предупреждение – съставяне на акт – затваряне. Вече се водят разговори със собствениците да спазват закона.
Инспектор Ангелов предупреди, че от 1 юни ще започне и акция по заведенията и хотелите за установяване на самоличността и адресната регистрация на сезонните работници.
Бизнесът поиска да има градска тоалетна в стария град, музеите да работят и през почивните дни, да се отворят и осветят римните и ремонтите в стария град да приключват преди Великден, когато идват първите туристи.
Кметът обясни, че е направена нова обществена тоалетна в новия град, а в светлата част на денонощието ще може да се използва и тази в читалището в стария град. Що се отнася до музеите, те и до сега са работили и през уикенда, но менажирането не е много добро. Има вече идея римните да се освободят от натрупаните в тях различни предмети и да се превърнат в романтично място за разходка на туристите. Ремонтите обаче не могат да се забранят преди 15.05., защото такова е решенето на общинския съвет, а и законът не го позволява.
Проблемът с паркирането все още е актуален. Търсят се варианти. Когато се построи новата автогара, там ще има място за всички автобуси, които сега задръстват улиците, както и за такситата.
„Ще имаме един чист и подреден град само ако сме единни. Всички сме свързани и ако работим заедно, ще успеем всички“ , завърши кметът Янакиев.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *