Те имат смелостта да излязат извън общото разбиране за успех и да проправят собствена пътека на отдавна забравени места.”

Премиерата на книгата в Бургас ще се състои на 20 февруари /вторник/ от 18.00 часа в Центъра за съвременно изкуство и библиотека.

Всичко започва през 2017 година като телевизионна поредица за българи и чужденци, избрали да напуснат матрицата на големия град и да рестартират живота си в българската провинция. За няколко години Галя Щърбева обикаля стотици села и неподозирани кътчета. Това са хора с най-различни професии, които избират сами да поемат юздите на живота си. Хора, които имат смелостта да променят средата около себе си, а не да бъдат нейна функция или жертва. Техните истории са вдъхновение и за други, които решават да се върнат от чужбина, за да преоткрият селото от детските си спомени и дядовата къща.

В книгата има и истории, свързани с активности, като историята на едно ранчо, създадено от един чех. Наричаме го „Каубоят от Близкия изток“, защото намира България съвсем случайно. Дълго време преди това се занимава с коне в Чехия, но открива нашата страна чрез свой приятел. Оказва се, че тук много по-лесно прави това, с което се занимава. В Чехия, където има много рестрикции, той притежавал ранчо в близост до природен парк. Общо взето е можел да води конете си по една единствена пътека. Ако кривне от нея, подлежи на санкции и глоби. Идвайки тук, той е категоричен, че е попаднал в рая. Започва работа с осем коня, но сега неговото ранчо в Ковачевци се е превърнало в декор, където се снимат много филми. Силвестър Сталоун и Меган Фокс са снимали там. Криминалният сериал „Братя“ също има заснети сцени там. „С течение на времето осъзнах, че макар да са разпръснати из цяла България, всички те са свързани с невидима нишка и създават едно общество, което няма име, принадлежност или етикет. Тези срещи промениха и мен. Осъзнах, че след 25 години работа като журналист, „Да хванеш гората“ е най-смисленият и пълноценен етап в професията ми. Направих нови приятелства и научих много неща за себе си. И най-вече разбрах, че „да хванеш гората“, не е просто необичаен житейски избор, а вътрешно състояние.“, споделя още Галя Щърбева.

Галя Щърбева е автор, продуцент и водещ на предаването „Да хванеш гората“ по Нова телевизия. Финансист по образование и журналист по призвание. Завършва курс по режисура и продуцентство в Лондонската филмова академия. Работи в Нова телевизия от 1999 година като репортер, водещ и продуцент на новини и актуални предавания.

Автор и продуцент е на редица документални филми, печелили множество награди. Сред тях е „Калин и отборът на затвора“ – първата българска документална лента, закупена от Netflix. Така се ражда и предаването „Да хванеш гората”, което счита за най-пълноценния етап в професионалния си път.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *