Сопраното Мария Цветкова-Маджарова, тенорът Даниел Дамянов, баритоните Марян Йованоски и Валери Турманов, както и тенорът Яни Николов, заедно с артистите от хоровия състав и музикантите от оркестъра на Държавна опера – Бургас, ще представят операта „Палячи“ от Руджеро Леонкавало.

Режисурата на сложния драматичен спектакъл, характерен с дълбок психологизъм при изграждането на образите – с вплетени фаталистични елементи, е проф. Павел Герджиков, който от година вече не е сред нас, но неговият дух и послания продължават своя сценичен живот.
Цялостната мрачна атмосфера и внушения, наситени с трагизъм и обреченост, в изпълнение на първокласните солисти и хор, се допълват от интерпретацията на красивите музикални теми на Леонкавало, в изпълнение на оркестъра на Бургаската опера. Диригент на артистичния състав на хора към Бургаската опера е Александър Чепанов. Художник на постановката – Иван Попов, асистент-режисьор – Лина Пеева, концертмайстор – Христо Белчев.
Динамика в отношенията, емоционални пропадания, ревност, страдание, изменчиви чувства, трагизъм, отмъщение – целият спектър от чувства е осезаем в спектакъла „Палячи“. Мария Цветкова-Маджарова изгражда своя образ на кокетката Неда /Коломбина/ с фриволна лекота, забележителна психологическа нюансираност и вникване в характерологията на една силна красива жена, позволила си да покаже своята слабост чрез уязвимостта на чувствата си. Търсейки своето щастие в свободата на сърдечния избор, Неда намира фаталния си край. Ярки и запомнящи се са и ролите, представени от Даниел Дамянов /Канио/ Марян Йованоски /Тонио/, Валери Турманов /Силвио/ и Яни Николов Беппе /Арлекин/. Всеки един от образите е разгърнат в параметъра на емоционалния взаимообмен между участващите в сложната завръзка с трагичен край, а гласовете на солистите умело се вплитат в цялостно звучене, носещо тръпката и енергийния заряд на една истинска драма.
Респектиращ и предаващ драматизма на образа си ще бъде изтъкнатият баритонът Марян Йованоски, солист на Националната опера на Северна Македония и на Държавна опера – Бургас – като Тонио ще разчувства присъстващите в залата със знаковия Пролог, в който разказва за съдбата на клоуните, също изпитващи тъга, както и в образа на нелепия ухажор на Коломбина Тадео.
Тенорът Даниел Дамянов, солист на Софийската опера и балет и Бургаската опера, когото последно публиката гледа като Самсон в епичната опера от Камий Сен-Санс „Самсон и Далила“ през м. март, ще влезе в ролите на Канио и Палячо и отново ще докаже класата си – с майсторската интерпретация и дълбок психологизъм на изградените образи. Знаменитото Ариозо на Канио /Vesti la giubba/, в което се отразява болката и ожесточените вътрешни борби на една излъгана и предадена душа, се очаква да бъде посрещнато, както винаги, с бурни овации от публиката.
Баритонът Валери Турманов, който преди дни пя в мащабната сценична кантата „Кармина Бурана“ на сцената на Бургаската опера, също под палката на Иван Кожухаров, придава стил и емоционална завършеност на образа на Силвио, който обича искрено Неда и тази страст му коства живота. Тенорът Яни Николов ще влезе в образите на Беппе и Арлекин, с чудесното си кантиленно пеене, също ще бъде достойна част от пъзела на прекрасно разказаната история за любов, измяна, изгаряща ревност и отмъщение.
Хоровият състав с диригент младия хормайстор Александър Чепанов, също е важно действащо лице в цялостната драматична картина.
На сцената на Операта в петък партитурата на Леонкавало ще докаже за пореден път, че е истински шедьовър. Изключително красивите арии и музикални мотиви на Леонкавало винаги са посрещани от публиката с емоционалния резонанс на интелигентна съпричастност с посланията на изкуството. Синхронът между музика, сюжет, драматургия, сценично присъствие, емоционална наситеност на образите, взаимодействието между героите – белязано с трагиката на изменчивите чувства, водещи до драматични сблъсъци и разлом на отношенията, са налице в „Палячи“ – под вещата и вдъхновена палка на именития български диригент Иван Кожухаров, който преди дни бе зад пулта на величествената кантата „Кармина Бурана“ от Карл Орф и балета „Пахита“ по музика на Лудвиг Минкус.
Има моменти, в които изкуството доказва, че освен да носи естетическа наслада, предизвиква и емоционален водопад от разнопосочни усещания, възприятия, послания, посвещаване в тайнства, вълнува и облагородява. Подобен специален отрязък от време ще бъде представлението на „Палячи“ в петък вечерта в залата на Държавна опера – Бургас. Театър в театъра, живот зад кадър, скрити човешки страсти, по-силни от общоприетите норми, ревност, жестоки разкрития, преплитане на изкуството с реалния живот, драматична развръзка с трагичен завършек – всичко това се слива в симбиоза от прекрасна музика, прочувствен текст и великолепно изпълнение в оперното произведение от Леонкавало.

Билети за „Палячи“ можете да намерите на касата на Операта, на каса „Часовника“ /пред хотел „България“/, както и в мрежите на Grabo – https://grabo.bg/burgas/operata-paliachi-0n95bn2 и Eventim – https://www.eventim.bg/en/tickets/drzhavna-opera-burgas-zala-opera-burgas-1422632/performance.html и в препратките към събитията в програмата: https://operabourgas.com/bg/programme в официалния сайт на Държавна опера – Бургас.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *