На пазара има достатъчно български яйца, категоричен беше Божанков. „Нашето производство покрива нуждите за консумация на глава от населението. Произвеждаме около 5 милиона яйца на ден. Сега производството малко намаля заради птичия грип, но вече производителите започнаха да се възстановяват“, коментира председатела на Асоциацията за промишлено птицевъдство. Част от българските яйца се изнасят, основно в Гърция, но и в държави от Западна Европа. При пилешкото месо картината е по-различна и едва 50% от него в търговската мрежа е родно производство.

В момента на пазара у нас има и много вносни яйца от Румъния, които са по-евтини от българските, коментира още Божанков. Според него, по-ниската цена се дължи на подпомагането, което сектора в северната ни съседка получава. В България картината относно държавните помощи обаче е различна. Божанков е на мнение, че сектор „птицевъдство“ е пренебрегван от ресорното министерство.

„На 8 март имахме среща с министър-председателя в оставка акад. Николай Денков и министъра на земеделието Кирил Вътев. С министерството имаме сериозни разминавания във вижданията си за сектора. Мнението на министър Вътев е, че нашия сектор е от устойчивите и трябва да бъде изключен от общата селскостопанска политика, защото може сам да се оправя. Но, това изобщо не е така. Статистиките, които гледат те, включват двете големи фирми в бранша, които са почти монополисти“, поясни Божанков и допълни, че 60% от държавните средства за сектора отиват именно при въпросните две фирми.

За разлика от България, в други държави се подпомагат приоритетно малките и средни предприятия, коментира още Даниел Божанков. Той изнесе и тревожни данни, според които броят на малките и средни фирми в у нас намалява с 20-30% всяка година.

Той поясни, че продължава порочната практика вносни яйца и пилешко месо от Украйна и Румъния да се преетикетират в наши транжорни и да излизат на пазара като български. На срещата при премиера и министъра на земеделието в оставка, Божанков и другите представители на птицевъдния сектор са показали яйца, на чиято опаковка е бил българският флаг, но с много ситни букви пишеше, че произхода е от Румъния.

Освен, че сменят етикетите на яйцата, нелоялните вносители, променят и срока на годност преди да ги пуснат на пазара, разкри още Даниел Божанков.

„Така е и с пилешкото месо. Влизат като бутчета, а те са цели пилета. Разфасоват ги на по-ниската цена и съответно плащат по-малко данъци и след това излизат разфасовани с български етикети. И не можеш да разбереш реално какви са“, обясни председателя на Асоциацията за промишлено птицевъдство.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *