Една от най-големите отрицателни страни на употребата на антибиотици е начинът, по който те безразборно убиват както „добрите“, така и „лошите“ бактерии.Учени откриха антибиотик, който щади добрите бактерии

Еднократният курс на лечение с това животоспасяващо лекарство може не само да унищожи болестотворните нашественици в човешкото тяло, но и да окаже „огромно“ въздействие върху червата и обитаващата ги колекция от микроби.

Това въздействие понякога може да доведе до свръхрастеж на определени бактерии или гъбички. Например при жените има до 30 % вероятност да развият инфекция с дрожди след лечение с антибиотици.

Учени от Университета на Илинойс в Урбана-Шампейн работят върху решение. Те са открили нов антибиотик, наречен лоламицин, който може да се справи с грам-отрицателните патогени, като оставя на мира други микроби, съобщи Science Alert.

Все още предстои дълъг път, преди лекарството да бъде тествано върху хора, но изследователите се надяват, че то може да послужи като модел за бъдещо разработване на антибиотици.

 

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *