Целта е да се осветлят интересни факти, свързани с историята на населените места в региона.Проучванията се правят от учениците със съдействието на техни преподаватели и представители на музея. Извършват се поредица от занятия, а също и събирателска работа за селектиране на устна информация, записки, краеведски бележки и снимки, повече разказва учителят по история Николай Димитров:

„Целта ни е децата да научат повече за своите родни места. Те проучват историята на селата Тополица, Мъглен, Пирне, Дрянковец, Поляново. Срещат се с възрастни хора и записват техните спомени, издирват снимки от миналото, проучват историята на селищата. Те проучиха и архива на един айтоски краевед, който получихме в края на миналата година. В него има автентични документи, които разказват за Васил Левски – дали е бил в Айтос, дали е създал революционен комитет, тъй като има легенди за това? Изследването на децата е публикувано във вестник „Черноморски фар“, предстои да бъде отпечатано и и това за село Тополица. Шест деца участват в дейностите по този проект и го правят с голям интерес и старание!“

Проектът продължава до края на тази учебна година, като от училище „Христо Ботев“ в Айтос се надяват съвместната работа с Регионалния исторически музей да продължи отново през септември.
източник: www.bnr.bg

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *