В концерта участват изявените български изпълнители Атанас Кръстев – виолончело, Кремена Оксенкруг – цигулка и Мартина Табакова – пиано, които ще изсвирят Соната за цигулка и пиано от Г. Лекьо и клавирно трио за цигулка, пиано и виолончело от Й. Йонген.

Г. Лекьо живее и твори в Париж в края на XIX век, ученик е на бележити композитори като Цезар Франк и Венсан Д`Енди. Въпреки ранната си смърт (умира едва на 24 годишна възраст), написва красива и стойностна музика, сред която е Соната за цигулка и пиано в сол мажор, по поръчка на именития цигулар Йожен Изаи.

Й. Йонген създава завладяващото клавирно трио за пиано, цигулка и виолончело оп.10 през 1902г. То ще бъде изпълнено за пръв път в България именно на концерта в Бургас от клавирно трио Мартина Табакова – пиано, Атанас Кръстев – виолончело и Кремена Оксенкруг – цигулка.

И тримата изпълнители са изявени музиканти, лауреати на множество национални и международни конкурси, носители на престижни награди като „Музикант на годината“ на БНР , „Кристална лира“ на СБМТД, „Златен век“ на Министерство на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

За да пресъздадат духа от края на XIX-ти и началото на XX-ти век, и да пренесат поне за малко публиката в ерата и музиката на Лекьо и Йонген, изпълнителите ще се превъплътят в образи от епохата с автентично облекло.

Проектът се реализира с подкрепата на Министерството на културата.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *