Срещата бе инициирана от областния управител Пламен Янев и премина в двучасова оживена дискусия.
На срещата присъстваха туроператори, туристически агенции, Асоциацията на Българската авиационна индустрия, Клуб на хотелиера, Обединение „Бъдеще за туризма“, Съюз на собствениците, Сдружение Рафаел, както и кметовете на общините Камено – Жельо Вардунски, Руен – Ахмед Мехмед, Сунгурларе – Димитър Гавазов, Созопол – Тихомир Янакиев. Всички други общини в региона изпратиха заместник-кметове и представители с изключение на Община Айтос.
На дневен ред бе поставен въпросът за конкретни действия, чрез които да се спре тревожната тенденция за намаляването броя на полети от и до Летище Бургас. Участниците разгледаха различни предложения и въпроси, които ще бъдат отправени към концесионера на Бургаското летище и към Министерство на транспорта.
Към „Фрапорт“ АД областният управител ще отправи запитване за причините, довели до сегашното ниско ниво на полети; каква е дългосрочната стратегия за възстановяването на целогодишните полети; както и да предоставят сравнителен анализ на двете морски летища. Към Министерството на транспорта запитванията са свързани с възможностите на държавата за въздействие върху политиката на концесионера за постигане на равнопоставеност между двете летищата Варна и Бургас, както и възможността за изключване на Бургаското летище от концесионния договор.
Участниците в срещата посочиха, че ремонтът на пистите наистина е наложителен, но „Фрапорт“ трябва да постави ясен срок на изпълнение, така че той да не пречи на туристическите сезони. Те обсъдиха и бъдещи ефективни действия на Фонда за развитие на Летище Бургас, в който общините да бъдат активна страна при договарянето на бъдещи полети, както и при сключвания на договори с авиокомпании.
Областният управител Пламен Янев пое ангажимент да организира среща с областните управители на Ямбол, Сливен и Стара Загора с цел включване на тези региони към Фонда. Той ще организира и последваща работна среща, на която да бъдат поканени и „Фрапорт“, и Министерство на транспорта.
www.bs.government.bg

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *