Правилата се въвеждат във връзка с масовото навлизане на електрическите превозни средства и употребата им от лица, които не са запознати с Правилника за движение по пътищата

Така се увеличава възможността за възникване на произшествия и инциденти в пешеходни зони.

В урбанизираната територия на община Царево се забранява движението на тротинетки по пешеходните улици и алеи, градските градини, площадите, детските и спортни площадки.

Забранява се движението им по тротоарните площи на всички населени места, с изключение на маркираните тротоарни велосипедни алеи.

Индивидуални електрически превозни средства на територията на община Царево могат да бъдат управлявани при спазване на изискванията и ограниченията, регламентирани със Закона за движението по пътищата и настоящата Наредба.

Деца под 14-годишна възраст нямат право да управляват тротинетки.

Младежи до 16 години могат да ги управляват само по велосипедната инфраструктура.

Всички хора до 18-годишна възраст са длъжни да използват предпазна каска.

Водачи на тротинетки над 16-годишна възраст могат да ги карат по велосипедната инфраструктура и по уличната мрежа, на която за всички превозни средства.

Максимално разрешената скорост е до 25 км/час.

Всяка тротинетка трябва да е оборудвана с изправни: спирачки, механичен или електронен звънец, като не се използва друга звукова сигнализация, устройства за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред и за излъчване на червена светлина отзад.

В тъмните часове на денонощието и/или при намалена видимост, водачите трябва да управляват тротинетката с включени светлини, както и да ползват светлоотразителни елементи върху видимата част на облеклото, позволяващи да бъдат лесно забелязани;
/БНР/

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *