„Възраждане“ и ИТН внасят проект на решение за свикване на нов референдум за запазване на българския лев до 2043 г.

Заместник-председателят на „Възраждане“ Цончо Ганев мотивира предложението така:

„Това е инициатива, която преди няколко месеца парламентът отхвърли. Решението на Конституционния съд впоследствие не определи въпроса като противоконституционен и точно заради това ние го внасяме отново, за да може българският народ да се произнесе иска или не иска да влизаме в еврозоната“.

ИТН е за въвеждане на еврото, когато България е готова, но подкрепя принципа българските граждани да бъдат питани, обясни председателят на парламентарната им група Тошко Йорданов:

„Подкрепяме референдума на „Възраждане“ по изключително морални причини – защото те положиха усилия и събраха необходимия брой подписи да има референдум и Народното събрание, предишното, наруши Конституцията и собствения си закон, който беше приел, за референдумите и изхвърли в кошчето волята на 604 000 българи, които са се подписали. Ние на този референдум, ако се състои, ще агитираме „против“ и ще искаме нашите хора да гласуват против въпроса, който задава „Възраждане“, но смятаме, че решението трябва да е в българските граждани“.

/БНР/

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...