Единадесетото издание на Международния кинофестивал за ново европейско кино „Златната липа“ 2024 беше официално закрит вчера вечерта с тържествена церемония в залата на Старозагорската опера. Преди това обаче петчленното жури, с председател кинокритика Геновева Димитрова, обяви отличените филми в четирите категории на фестивала – за най-добра актриса, за най-добър актьор, за най-добър режисьор и за най-добър филм.

За първи път тази година беше връчена и Награда на публиката. Зрителите на „Златната липа“ дадоха наградата чрез гласуване за „Уроците на Блага“ на режисьора Стефан Командарев. Наградата беше получена от актрисата Розалия Абгарян, която играе една от ролите във филма.

Наградата „Златна липа“ за най-добра женска роля получи актрисата Ели Скорчева за брилянтното си изпълнение във филма на Стефан Командарев „Уроците на Блага“. Тя благодари от сърце за единодушното решение на журито и повтори от сцената, че е била толкова обгрижвана по време на фестивала, че за първи път в живота си се е почувствала истинска звезда.

Ели Скорчева изненада пълната зала, като вместо повече думи изрецитира стихотворение за човешката доброта. И получи горещите аплодисменти на публиката. Така тя си тръгна с две статуетки от „Златната липа“, след като в първия ден получи и награда за цялостен принос в киното.

Наградата за най-добра мъжка роля журито присъди на синеокото момченце Янис Фриш, изпълнило главната роля във филма „Стиснати юмруци“ на режисьора Вивиан Гофе от Белгия.

„Наградата му се присъжда за прекрасното изпълнение на ролята, в която проявява ярък талант и успява да просветли мрачната тематика“, посочи в мотивите на журито Геновева Димитрова. От името на Янис Фриш наградата получи актьорът от ДГ „Гео Милев“ Красимир Ненков, който обеща да предаде „Златната липа“ на титуляра от Белгия.

Наградата за най-добър режисьор също беше спечелена от белгийската лента „Стиснати юмруци“. Заслужи я режисьора Вивиан Гофе. От негово име наградата получи актьорът от ДТ „Гео Милев“ Борче Манев.

Голямата награда „Златна липа“ за най-добър филм заслужи филмът от Грузия, Франция и България „Гражданинът светец“ на режисьора Тинатин Кайришвили, която отправи специално записано за награждаването видеообръщение, с което благодари на организаторите на фестивала и на журито за високата оценка за нейния филм. Наградата „Златна липа“ връчи председателят на журито Геновева Димитрова, а я получи създателят на фестивала Магдалена Ралчева, която каза, ще я предаде на българските продуценти на лентата – Братя Чучкови.

Отличието на Съюза на българските филмови дейци беше присъдено на копродукцията от Сърбия, Люксембург, Хърватия и Франция „Изгубена държава“ на режисьора Владимир Перишич. Наградата от негово име получи известният кинокритик проф. Божидар Манов, който не пропусна да се пошегува, проговаряйки на чист сръбски език и уточнявайки, че той не е Перишич, но ще му предаде наградата с удоволствие.

Зрителите на „Златната липа“ имаха удоволствието да изгледат и кратък анимационен филм, създаден от 16 деца, които за 5 дни в рамките на фестивала усвоиха основите на анимацията. Бурните аплодисменти бяха за всички тях.

В паузите зрителите се насладиха на акапелното фолклорно пеене на децата от фолклорен ансамбъл „Жарава“ при НЧ „Родина“ в Стара Загора, и на триото „Двама тенори и половина“ от Държавна опера Стара Загора – Борис Тасков, Ивайло Йовчев и Александър Крунев.

Публиката на „Златната липа“ изпрати с овации и директора на фестивала Магдалена Ралчева. В залата бяха и зам.-кметовете на Община Стара Загора Милена Желева и Павлина Делчева, които като част от екипа на кмета Живко Тодоров през цялото време подкрепяха и помагаха за доброто протичане на фестивала.

Всички те си пожелаха до нови срещи, водещият Калоян Минев обяви официално фестивалът за закрит, след което започна прожекцията на наградения филм „Гражданинът светец“.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...