Новата конфигурация в ЕП и в отделните страни – тази дясна вълна, която залива Европа, ще направи значително по-трудно пълното членство на България в Шенген. Едва ли може да се очаква позитивно развитие за България и Румъния в скоро време„. Това заяви Любомир Кючуков – бивш зам.-министър на външните работи и директор на Института за икономика и международни отношения.

 

Имаше предложения за „Малък Шенген“ между България и Румъния, имаше и предложения за добавяне към тази конфигурация и на Гърция, напомни той. Според него обаче това не е възможно:

 

„Може би има своите позитиви – да поддържа темата жива в Европа, доколкото с приемането на мигрантския пакт този проблем отиде на малко по-заден план, а българското и румънското членство също не са приоритети на редица държави в ЕС. Това не е осъществимо по няколко причини между България и Румъния, просто защото условията, при които бяха подписани споразуменията с Австрия за откриване на въздушното и морското пространство на двете страни вървят точно в обратната посока – затягане на граничния контрол между България и Румъния. А добавяне на Гърция става съвсем невъзможно – тя е страна в Шенген и ако се създаде мини-Шенген с участието на Гърция, това би означавало реално България и Румъния да станат членки на Шенген и по суша“.

 

В предаването „Преди всички“ Любомир Кючуков подчерта, че изборите са отбелязали сериозна промяна на политическите баланси в Европа. Европа като цяло се придвижи надясно, добави той. През последните 2 месеца течеше процес на отваряне на вратите за сътрудничество между крайната десница и център-дясно, коментира експертът. Според него това ще направи по-трудно приемането на общи решения в ЕС. Открояват се редица сериозни въпроси, смята той и даде пример с бюджета. По думите му може да се очаква засилване на позициите на т.нар. „пестеливи/скъпернически държави“.

 

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...