Тогава в Забърдо ще се проведе Фестивал на мира. Ще бъдат пуснати 79 бели гълъба – колкото години са минали от победата над Третия райх и нацистка Германия.
На церемонията се очаква да присъства лично футболната звезда Христо Стоичков, който е посланик на Пробега на мира за Европа.
„Мир ни трябва на нас. На света трябва мир. На България трябва мир, на политиците трябва мир, на общините трябва мир. По пътищата на България трябва мир. Това е думичката – мир, мир, мир, иначе няма да се оправим ние като нация и като държава”, заяви кметът на родопското село Забърдо Валентин Черпоков.
Табелата с призив за мир е дело на известния родопски скулптор Антон Урдажиев, а мястото на входа на Забърдо е наречено кът на мира.
Войнишките каски са събирани от Черпоков близо две години. Той обикалял по военните поделения в страната и малко по малко успял да събере нужната бройка за големия надпис.
Ние правим това нещо, не само за Забърдо, не само за нашата област, ние го правим за България. Искаме да допринесем за мира в целия свят, подчерта забърдовският кмет.
Валентин Черпоков е единственият българин, който е номиниран за Нобелова награда за мир.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *