„МакДоналдс“ (McDonald’s) губи правото си да използва търговската марка „Биг Мак“ (Big Mac) за наименование на „продукти от птиче месо“, както и за определен вид услуги в ресторантите на американската верига за бързо хранене в Евросъюза. Това постанови Общият съд на ЕС, който е част от Съда на Европейския съюз, предаде ДПА, цитирани от БТА.

Компанията „МакДоналдс“ не е доказала, че реално е използвала в Европейския съюз в рамките на непрекъснат период от пет години правата върху търговски марки (при обозначаването на – бел. ред.) определени продукти“, се посочва в решението на първата инстанция на Съда на ЕС.

Съдебното решение е свързано с дългогодишен правен спор между „МакДоналдс“ и ирландската верига за бързо хранене „Супермакс“ (Supermac’s). Двете компании оспорват правото на ползване на търговската марка „Биг Мак“.

Корпорацията „МакДоналдс“ е регистрирала термина „Биг Мак“ като своя интелектуална собственост през 1996 г. През 2017 г. обаче „Супермакс“ поиска от Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост да забрани на „МакДоналдс“ да използва ексклузивно наименованието „Биг Мак“ в страните от ЕС.

Службата на ЕС частично одобри иска на „Супермакс“, но реши, че търговската марка все пак ще остане собственост на „МакДоналдс“. Американската корпорация запази правото си да я използва за наименованието на ястия от телешко и птиче месо, за сандвичи, както и за услуги в ресторанти и в заведения, при които клиентите могат да си поръчат и платят, без да слизат от автомобилите си (драйв-ин).

Днешното решение на Общия съд на ЕС ограничава още повече правата на „МакДоналдс“ върху търговската марка „Биг Мак“. Корпорацията няма да има право да я използва в Евросъюза по отношение на продукти от птиче месо, както и при услуги в ресторанти и в заведения от типа „драйв-ин“. Решението на съда засяга и пилешките бургери на американската верига за бързо хранене, посочва ДПА.

Съдебното решение не се отнася до популярния бургер „Биг Мак“, който се приготвя с телешко месо и той ще продължи да се предлага под това наименование в страните от ЕС, обяви „МакДоналдс“.

 

 

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...