Светът Снимка: Официална Фейсбук страница на авиобаза "Михаил Когълничану"

Започна изграждането на нова военна писта в 57-ма авиобаза на румънските военновъздушни сили „Михаил Когълничану“, съобщават от Министерството на националната отбрана на Румъния. Тя е проектирана да поддържа тандемни излитания на бойни самолети, но и големи транспортни самолети.

Началото на строителните работи бе дадено с официална церемония в присъствието на ресорния министър Анджел Тълвар.

„Тези инвестиции значително ще разширят оперативните и тренировъчни способности на военновъздушните сили на Румъния и съюзническите страни и значително ще допринесат за развитието на селището Михаил Когълничану чрез създаване на работни места и привличане на важни инвестиции в окръг Констанца“, отбеляза по време на събитието Анджел Тълвар. Според него и колегите му разширяването на авиобазата увеличава ролята на Румъния за укрепване на стабилността в Черноморския регион.

Инвестиционният проект предвижда разширяване на инфраструктурата на летището, включително писти, нова контролна кула, радиомаяк и радионавигационна система, полетен тренажор и хангари. Освен това ще има административни и социални сгради, училища и детски градини, магазини, ресторанти, кино и болница. В града ще живеят 10 хиляди войници на НАТО със семействата си и помощния персонал на базата.

Цената на проекта е 2,5 милиарда долара, той ще заема площ от 2,8 хиляди хектара и трябва да бъде готов до 2040 г. В резултат румънската 57-ма авиобаза може да стане най-голямата военна база на НАТО в Европа. Въоръжените сили на САЩ я използват от 1999 г. В момента в нея са разположени части от 101-ва въздушнодесантна дивизия на ВВС на САЩ, както и съюзнически изтребители, които подпомагат румънските ВВС при изпълнение на задачи на въздушната полиция.

/БТА/

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...