48 часовият хакатон е част от глобалната мрежа Global Game Jam и е възможност за хора от всички възрасти и професии да се съберат и да създадат игри от различни жанрове. Организатори са бургаската IT организация BurgasLab. Събитието се провежда със съдействието на община Бургас.

С участието на множество партньори, хакатонът обещава да бъде още по-вълнуващ и иновативен. Благодарение на Регионалната библиотека, участниците за първи път ще имат 24 часов достъп до залата и ще могат напълно да се потопят в атмосферата на създаването на игри. По време на събитието участниците ще могат да отпочинат в специално създаден за целта гейм корнър, където от френската компания EZ arcade са подготвили ретро гейм конзоли с любими аркадни игри.

И тази година участието е напълно безплатно. Феновете на формата обаче е добре да знаят, че местата са ограничени, затова е добре да побързат. Записванията вече започнаха в официалния сайт https://gamejam.burgaslab.org/

Макар и естеството на събитието да е хакатон, далеч не е нужно да си хакер, за да участваш. Чарът на Burgas Game Jam е, че можете да се включите в него, независимо дали имате опит в създаването на игри. Единственият важен критерий е да обичате игрите във всякаква форма.

Всеки отбор може да направи игра в 3 основни категории – компютърна, настолна и улична. За да е успешна играта, е нужен екип с различни умения, като художници, сценаристи, тестери. Отборите се сформират на място, така че и хора, които не са си намерили компания могат да се включат в приключението.

За да разкрият част от тайните при правенето на игри тази година в хакатона се включват нови герои – менторите. Те ще дадат безценна обратна връзка на отборите и съвети за развитие. Всеки от тях е професионалист в областта си и заема различна роля в гейм индустрията:

Елена Иванова е UI artist в компания Playrix, създател на някои от мобилните игри в топ 10 по света в момента. Любопитно за Елена е, че тя започва пътя си на гейм артист именно от Burgas Game Jam.

Евгени Петров е разработчик на игри с повече от 14 години опит в индустрията, с фокус върху геймплей, инструменти и архитектура. Работи в компании като Haemimont Games и Incineration Productions, съосновател на Tryad Games.

Деян Иванов е основател на първия клуб за настолни игри в Бургас “Aurora”, създаден през 2018г. Работи също като архитект и дизайнер.

За музикалното оформление на игрите участниците ще имат професионална помощ от Reflex Studio Burgas, които ще изградят на място професионално звукозаписно студио. За безкомпромисния звук своята техническа подкрепа ще дадат и от БНР Бургас.

Макар да няма състезателен характер, всички участници ще получат награди за участието си. Златният партньор на Burgas Game Jam, IT компанията Pliant, ще осигури тениски с рибката талисман на събитието. Специални изненади за всички отбори ще подготвят от клуб за настолни игри „Аурора“. Един от новите партньори на инициативата е иновативната платформата XIRO.bg, която помага на всички от поколението Gen Z да започнат кариера чрез стажове и стипендии в топ фирмите в България.

От екипа на Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ също са подготвили подаръци за всички участници и материали, които ще им помогнат в правенето на игра. Да заситят глада на неуморните гейм мейкъри ще се погрижат от здравословната пекарна “ХлеБАРна”, супер обичаните в града „ЯВ-КА food bar“ и любимата верига пицарии „Романс“. Печатните материали са осигурени от книжарница „Стеди“. Доставчикът на интернет и телевизия ComNet ще обезпечи цялата библиотека с високоскоростен интернет достъп. GiftLab пък ще вдъхновят джамърите с креативните си календари с предизвикателства.

За най-малките ще има представяне на весели образователни роботи, направени от LEGО. То е организирано от училището по роботика Robopartans. Ще се проведат работилници с предварително записване по LEGO-роботика. В неделя от 15:00ч. ще се проведат и забавни сумо битки с роботи.

За да запазим градът и библиотеката чиста, от BurgasLab призовават всеки да си носи своя собствена чаша или бутилка.

Burgas Game Jam се случва за осми път. През годините в Бургас са направени общо 74 игри от 284 участника. Тази година локациите на Global Game Jam по света са повече от 780, а от България към момента се включва градовете Бургас, София, Пловдив и Габрово.

Както всяка година, всички отбори по цял свят ще научат темата, по която ще правят игра точно преди началото на хакатона. В Бургас това ще стане на 26 януари – петък, в 17:00ч. След това ще се сформират отборите и ще имат 48 часа да направят своя собствена игра. Финалният час ще настъпи в 17:00ч. на 28 януари. Всички джамъри могат да се подготвят предварително с полезната информация в сайта на събитието https://gamejam.burgaslab.org/jammers.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *