Попула е издълбал ниша за себе си, като трансформира скрап в цветни скулптури на животни и хора, които се занимават с проблеми, включително управление на отпадъците и важността на рециклирането.
„Моето изкуство се корени в използването на изхвърлени материали като резервоари за мотоциклети, спирачни накладки, подпори на автомобили, болтове, гайки и части за електрически генератори, всички от които символизират видимите признаци на упадък на инфраструктурата в Нигерия“, каза Попула пред CNN.

Най-новата скулптура на Попула е висока 12 фута и тежи 882 паунда, изобразяваща украсената глава и шия на африканска жена, вдъхновена от съпругата му. Наречен „Irinkemi Asake“ – което грубо се превежда като „металите подобриха живота ми“ на езика йоруба – той наскоро беше показан като част от международния фестивал на изкуствата Artmiabo в Лагос.

Съставена от над 4000 малки метални пеперуди, всяка отделно заварена и изрязана на ръка, скулптурата е направена от изхвърлен метал, поцинковани тръби, автомобилни части, неръждаема стомана и ковано желязо и е покрита с покритие против ръжда и UV защита.

„Творбата демонстрира красотата на чернокожите жени по целия свят“, каза Попула за творбата, която започна през 2022 г.

„На пръв поглед ще видите нейните изящни извивки, сурова красота и вродената й сила. Но също така представлява болката, през която са преминали чернокожите жени. Всяко парче от фрагментирани парченца и пеперуди разказва история за нейните борби и триумфи, за преживени трудности и преодолени бариери.

„Всичко, което виждате в скулптурата, е за разкриване на красотата на Чернотата. Жените създават нашия живот, те ни дават живот и правят живота смислен за нас.”
CNN

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...