Бургас е единственият град не само в България, но и в Европа, който има на своя територия природен резерват и толкова много прелетни и постоянно обитаващи птици. Трите големи бургаски езера са се превърнали в дом и място за отмора на едни от най-красивите и редки пернати.

Бургас притежава и един от най-забележителните градски паркове. Морската градина е дом на стотици видове растения от всички континенти, а старата й част е обявена за паметник на парковото изкуство. Площта й е 600 дка, а дължината повече от 5 км. Ще са ви нужни няколко часа, ако искате да я обиколите цялата.

Ето защо един от тематичните уикенди в програмата на Община Бургас тази година е посветен на Нейно Величество Природата.

Зелен уикенд в Бургас 27-29 май обещава да бъде свеж, изпълнен с много емоции и възможности за активна почивка!

Вижте програмата:

28 май – събота

11.00 и 14.00 часа

В дните на Зелен уикенд ще се включи Природонаучната експозиция на РИМ-Бургас, ул. “К. Фотинов 30“. В залите на музея посетителите, заплатили входен билет, ще имат удоволствието да се насладят на безплатна беседа на тема „Растенията в Странджа“.

В експозицията могат да бъдат видени различни видове растения и животни, които са характерни за Странджа планина и Бургаските влажни зони.

Беседата ще се проведе на 28 май (събота), от 11.00 и 14.00 часа, след предварително записване на телефон: 056-84-32-39.

28 май – събота

от 10:30 до 13:00 часа

Розови срещи в Зеления уикенд

Българска фондация „Биоразнообразие“ ви очаква на Пътеката на саблеклюна за разходка и наблюдение на гнездящите птици от специалните наблюдателници „Яйцето“ и „Гнездото“.

След което от Укритието за наблюдение на птици на РИОСВ Бургас ще можете да видите стотиците розови фламинги, които се хранят в басейните на Атанасовско езеро. Саблеклюните, кокилобегачите, ангъчите и бойниците са бонус за всички, които обичат природата. За повече информация – 0896798908.

28 май – събота

от 09:00 до 20:00 часа

Ден на отворените врати в Екопарк за биоразнообразие и алтернативен туризъм „Вая“!

Екопаркът предлага на посетителите възможност да научат много нови неща за екосистемите, традициите и културата на Бургаския регион, без да пропуснат приключенията, вълнението и релаксацията.

Ще имате възможност да се насладите на зашеметяващата природна красота, да наблюдавате птици и животни в техните естествени местообитания, да пояздите кон и да срещнете членове на местната общност.

28 и 29 май – събота и неделя

от 08:00 до 20:00 часа

Зоопарк Бургас организира конкурс за детска рисунка на тема “Мисли зелено, зелен зоопарк”.

Всяко дете може да донесе своята рисунка на място в зоопарка или да я нарисува там. На гърба на рисунката трябва да се посочат две имена и телефон за връзка. А най-добрата от тях ще спечели и награда – безплатно семейно посещение на Зоопарка. Малките художници трябва да предадат творбите си на 28 или 29 май.

Идеята на творческата задача е да отключи въображението на децата в посока грижа за природата и опазване на околната среда.

В Зоопарк Бургас всичко е зелено и е създадено максимално близо до естествената среда на всички обитатели. Той се обслужва с екологични возила на ток. Електромобилите са напълно безшумни и щадят околната среда. А екологичното направление на зоопарка ще продължава да се развива. Да живееш зелено е умно, лесно и супер модерно!

29 май – неделя

Природозащитният център „Пода“ се включва в Зеления уикенд с организирания от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) финален кръг на Националната олимпиада по Орнитология, който ще се проведе в центъра през първата половина на деня.

Ученици от цялата страна ще се състезават за излъчване на националния победител, като накрая ще бъдат раздадени награди на най-добре представилите се. Събитието е организирано от БДЗП и управлението на Природен парк „Персина“.

Външни участници няма как да се включат в последния кръг, но пък посетителите на Природозащитния център ще могат да се докоснат до атмосферата на това национално състезание.

Културна програма:

27 май – петък

17:00 часа

НЧ „Пробуда 1929“ – с. Извор

Традиционен събор с концертна програма

18:00 часа

Открита сцена „Охлюва”, Приморски парк

Четене на Библията

19:30 часа

Културен дом НХК, пл. „Тройката“ № 1

Зрителна зала „Тончо Русев“

„Евробалканци“ – Спектакъл по мотиви от текстове на Мате Матишич

Билети на каса „Часовника“

Тел: 0898420537

28 май – събота

11:00 часа

Държавен куклен театър, ул. „Климент Охридски“ № 2

“Принцесите и змеят”

11:00 часа

Дом на писателя, ул. „Вола“ № 1

Награждаване на участниците от регионалния конкурс за литературна творба, посветен на 24 май „Магията на словото“

22:00 часа

Bar “Target”, ул. „Климент Охридски“ № 2

MagneticandAlienAcidBlood LIVE

29 май – неделя

Дни на Арменската култура в Бургас

10:30 часа

„Паметник на признателността”

Полагане на венци и цветя на „Паметника на признателността”

11:00 часа

Открита сцена „Охлюва”, Приморски парк

Концерт

11:00 часа

Държавен куклен театър, ул. „Климент Охридски“ № 2

“Принцесите и змеят”

В дните от 27 до 29 май не пропускайте и:

Да посетите остров Света Анастасия с кораб „Бургус“ – единственият обитаем остров в Черно море. За повече информация и резервации: 0882 004 124;

Да се насладите на 3D mapping прожекцията в ТК „Акве калиде“. Заслужава си!;

Да научите повече за рибарските традиции и обичаи в КТК „Ченгене скеле“;

Да пилотирате виртуално самолет в Авиомузей Бургас;

Да посетите ЗОО парк Бургас;

Да се потопите в света на забавната наука в ПланетУм.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *