Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

Полк. Роман Червински бе обявен в САЩ и Германия за координатор на акцията за разрушаване на газопровода през 2022 г., е в неизвестност от три дни. Това съобщиха неговите адвокати. Той бе арестуван през април 2023 г. Обвинен е в злоупотреба с власт след провала на операцията по задържане на пилот от руските ВКС и може да получи присъда до 12 години лишаване от свобода. На 19 април 2024 г. съдът не удължи ареста му, но полковникът не бе освободен. Юристи твърдят, че полковникът е отвеен в неизвестна посока. По-късно от съда съобщиха, че заседанието по делото се отлага за 24 май. През ноември 2023 г. „Washington Post“ и „Der Spiegel“, в разследване на атаките срещу „Северен поток“, съобщиха, че Червински е участвал в логистиката и е управлявал екип от шестима бойци, които са инсталирали експлозиви на газопроводи. Той не е планирал операцията, а е изпълнявал заповеди на "високопоставени украински служители". През нощта на 26 септември 2022 г. се появи пробив в газопровода в резултат на саботаж. Течове на природен газ имаше по тръбопроводите на две места.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДЕЗИНФЕКЦИОННА СТАНЦИЯ – БУРГАС ЗАПОЧВА ИМАГОЦИДНИ ОБРАБОТКИ СРЕЩУ КОМАРИ

  • 27 Май 2024
  • 4
Във връзка със затоплянето и получени сигнали, от днес "Дезинфекционна станция - Бургас" започва с първите имагоцидни обработки срещу комари на паркове, градини и биотопни зони, които ще се извършват от 00:30 до 4:30 часа в периода 27 май – 7 юни по следния график:

Агенцията по заетостта започва да приема заявления за обучения с ваучери за заети лица

  • 27 Май 2024
  • 38
От днес, 27 май 2024 г., Агенция по заетостта стартира прием на заявления за обучение с ваучери по проект „Квалификация, умения и кариерно развитие на заети лица”.

МОРСКО ПЪТЕШЕСТВИЕ ДО КТК „ЧЕНГЕНЕ СКЕЛЕ“ ОЧАКВА ДЕЦАТА НА 1 ЮНИ

  • 27 Май 2024
  • 68
Морско пътешествие до КТК „Ченгене скеле“ очаква децата на 1 юни

АВИОМУЗЕЙ – БУРГАС КАНИ ДЕЦАТА НА ИНТЕРЕСЕН ПРАЗНИК НА 1 ЮНИ, ВХОДЪТ Е БЕЗПЛАТЕН

  • 27 Май 2024
  • 58
Авиомузей Бургас празнува Международния ден на детето. Каним всички малки и пораснали деца на 1 юни, за да се впуснем заедно в едно истинско приключение в света на самолетите.

Позиция: България няма да изпраща военнослужещи на територията на Украйна

  • 27 Май 2024
  • 72
България няма да участва по никакъв начин с военнослужещи на територията на Украйна.