ВНИМАНИЕ: Опасност от градушки в части от България

Циклон с център над Северозападните Балкани ще определя времето у нас през почивните дни. Валежите вече обхванаха отделни райони около Видин и Монтана, а рано тази сутрин там се разрази и гръмотевична буря с регистрирани около 300 мълнии в рамките на 2 часа. Съботата ще стартира с мрачно и облачно време в Северозападна България, където преваляванията временно ще спрат. Около и след обяд обаче валежите ще започнат отново на повече места в западната половина на страната. Очакваме гръмотевична активност и риск от градушки. Температурите през деня ще са високи – между 30 и 35 градуса. Малко под 30 ще показват термометрите в Северозапада, а между 17 и 24 градуса ще е температурата в най-топлата част на денонощието в планините. В източната половина на страната и конкретно по Черноморието времето ще е слънчево и горещо през целия ден. Термометрите следобед ще се колебаят между 27 и 28 градуса. Водата – с градус-два по-хладна. Височина на морските вълни - до метър. В неделя времето ще остане нестабилно в западната половина на страната. Сутринта са възможни слаби превалявания в Северозападна България. След обяд ще има условия за по-съществени валежи с гръмотевици. Следващата седмица ще е гореща с пик на температурите в сряда-четвъртък, когато термометрите ще показват над 35 градуса в следобедните часове. Към края на седмицата се очертава преминаване на фронт с летни следобедни бури с превалявания, гръмотевици и опасност от градушки. В следващите дни е висок рискът от разпалване на горски и полски пожари. Индексът за събота показва много голяма и екстремална опасност за обширни територии в източната половина на страната, където валежи не се очакват. В хода на новата седмица предпоставките за избухване на пламъци по полетата и горите ще са още по-големи.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Започна строителството на новата пречиствателна станция на язовир „Ясна поляна“, инвестицията е за 22 милиона лева.

  • 29 Апр 2024
  • 180
С първа копка и водосвет се даде старт на едно от най-модерните хидротехнологични съоръжения по Черноморието, строено през последните десетилетия - обект „Аварийна реконструкция на филтърно и помпено стъпало на ПСПВ „Ясна поляна“ в с. Ясна поляна, община Приморско.

От днес гражданите могат да проверят чрез ГД ГРАО номера на избирателната секция и мястото на гласуване на изборите на 9 юни

  • 29 Апр 2024
  • 167
От днес избирателите български граждани могат да проверят номера на избирателната секция и мястото на гласуване в изборите на 9 юни 2024 г. – за членове на Европейския парламент и на Народното събрание.

СУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ПРАЗНУВА 155 ГОДИНИ С ГОЛЯМО ТЪРЖЕСТВО И ЗВЕЗДНИ ГОСТИ

  • 29 Апр 2024
  • 181
На 9 май, от 20:00 часа, на площад „Св. св. Кирил и Методий“ ще се проведе тържество, посветено на патронния празник на едноименното училище, което е и най-старото в Бургас.

Медици с джетове ще оказват спешна помощ на плажуващите?

  • 29 Апр 2024
  • 177
Медиците на плажа да се придвижват не с линейки, а с джетове, както и на всеки плаж да има екип с поне един лекар – това са само част от измененията в Наредбата за водно спасяване.

Деца от клуб за млади пещерняци в Дряново събират стотинки от пещерата "Бачо Киро", които вредят на обекта

  • 29 Апр 2024
  • 165
Посетителите на пещерата "Бачо Киро" в неделя спираха с любопитство, заглеждайки група деца и няколко възрастни, заети с някаква дейност по пътеките на обекта.